07.10.2013

Інструкція зі сплати ЄВС: зустрічаємо міндоходівські ЄВС-документи

Наказ від 09.09.2013 р. № 455

ІНСТРУКЦІЯ ЗІ СПЛАТИ ЄВС:

зустрічаємо міндоходівські ЄВС-документи

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 09.09.13 р. № 455

«Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

 

«Крига скресла». З’явилася «гаряча» добірка ЄВС-документів від Міндоходів. Це накази Міндоходів від 09.09.13 р. № 450, 452, 453, 454, 455 і 458. Усі вони набрали чинності з 1 жовтня 2013 року (опубліковані в «Офіційному віснику України», 2013, № 73).

Мало того, за повідомленням, яке розміщене на сайті Міндоходів (http://minrd.gov.ua), з 1 жовтня 2013 року Міндоходів повною мірою почало процедуру адміністрування ЄВС. А це означає, що з 1 жовтня ми сплачуємо ЄВС уже на рахунки Міндоходів (вони вже розблоковані)*, а також подаємо звітність не до ПФУ, а до своєї податкової вже за міндоходівською ф. № Д4 (детальніше див. коментар на с. 7).

Почнемо з основоположної Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄВС, затвердженої наказом, що коментується (далі — Інструкція № 455). Це замінник пенсійної Інструкції від 27.09.10 р. № 21-5 (працює з 2011 року).

В Інструкції прописані, а місцями й розширені правила нарахування та сплати ЄВС, закладені в Законі про ЄВС від 08.07.10 р. № 2464-VI. Тому ми звертаємося до неї кожного разу, коли виникає те чи інше запитання щодо нарахування ЄВС.

Не лякайтеся. Як і всі інші названі вище документи, Інструкція № 455 є клоном свого пенсійного попередника, максимум з незначними уточненнями.
У ній ви знайдете звичні вам правила нарахування і сплати ЄВС (виняток — нововведення для декретних).

Головне. Як і раніше, ЄВС у частині нарахувань сплачуємо при кожній виплаті (перерахуванні) зарплати. А утриманий ЄВС сплачуємо не пізніше 20 числа наступного місяця (гірничі підприємства — не пізніше 28 числа наступного місяця). Так само («по-старому») сплачуємо ЄВС з інших виплат, з яких платимо ЄВС. Збережено норму про перенесення останнього дня сплати з вихідного або святкового дня на перший робочий день (п. 4.10). Це правило спрацює вже у жовтні, коли ви понесете платіжку на сплату ЄВС щодо невиплачених доходів за вересень 2013 року: останнім днем буде 21 жовтня (понеділок), адже 20 жовтня — неділя.

Що стосується нової норми для нарахування ЄВС на суму допомоги по вагітності та пологах, то в цій частині, на наш погляд, міндоходівці некоректно висловилися. Ось подивіться, що вони написали в останньому абзаці п.п. 1 п. 4.3 Інструкції № 455: «Сплата єдиного внеску за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, у якому були здійснені нарахування». На перший погляд може здатися, що ЄВС, нарахований з усієї суми допомоги за 126 (180) календарних днів, ми повинні і сплатити в тому самому місяці, що й нарахували (припустимо, нарахували допомогу в бух-обліку у жовтні, тоді у жовтні мусимо перерахувати ЄВС на рахунок Міндоходів). Але це не так. Наша позиція: ця норма свідчить про таке:

по-перше, як і раніше, ми нараховуємо в бухобліку суму допомоги за всі дні відпустки (126 або 180 днів) у місяці виходу у відпустку на підставі наданого вагітною працівницею листка непрацездатності та протоколу комісії (уповноваженого). Саме цією датою нараховуємо в бухобліку ЄВС («зверху» та «знизу»);

по-друге, показуємо допомогу у формі № Д4 за місяць, у якому її нараховано, з розподілом у таблиці 6 за місяцями, на які вона припадає (див. статтю «Декретні у звіті за формою № Д4: нюанси заповнення у прикладах» // «БТ», 2013, № 33, с. 15);

по-третє, сплачуємо ЄВС, нарахований на допомогу «зверху» та «знизу» у строки, передбачені вже пп. 6 і 7 п. 4.3 Інструкції № 455 для місяця, в якому нараховано цю допомогу. Так, якщо допомогу в бухобліку нарахували у жовтні, то якщо цю допомогу ми отримуємо від Фонду та виплатимо її на початку листопада, ЄВС «зверху» і «знизу» сплачуємо в день виплати допомоги (у листопаді), а не в місяці її нарахування (у жовтні).

Інших «ахових» нововведень немає. Для вашої зручності у Шпаргалці бухгалтера (с. 21 цього номера) ви вже можете взяти собі на замітку оновлені правила нарахування та сплати ЄВС.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

* Про особливості сплати ЄВС на рахунки Міндоходів читайте у статті «Готовність № 1: до сплати ЄВС на нові рахунки» // «БТ», 2013, № 39, с. 43.