07.10.2013

Трудова книжка: заповнюємо титульну сторінку

Стаття

ТРУДОВА КНИЖКА:

заповнюємо титульну сторінку

 

Трудова книжка для працівника — це історія його трудової діяльності. У нашій країні їй ще відводиться значуща роль у підтвердженні трудового стажу працівника.

Сьогодні розповімо, як заповнити титульну сторінку трудової книжки та, у разі потреби, внести необхідні зміни до даних про працівника.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

Як правильно заповнити титул трудової книжки?

Перше місце роботи завжди залишається в пам’яті працівника. І якщо воно для працівника є основним місцем роботи, то тут на нього «заведуть» трудову книжку. Виняток: коли перше місце роботи — у підприємця або самозайнятої особи. У цьому випадку період трудової діяльності в такого роботодавця підтвердять не дані трудової книжки, а укладений та зареєстрований у центрі зайнятості трудовий договір (листи Мінпраці від 12.03.07 р. № 66/06/186-07 і від 23.03.06 р. № ДЦ-12-1528/0/6-06).

Ідемо далі. Почесний обов’язок заповнити трудову книжку традиційно «покладається на плечі» працівника кадрової служби підприємства. У цьому питанні він орієнтується на норми Інструкції № 58*.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Дані про нового працівника як власника трудової книжки ми вносимо на першу сторінку українською мовою, а на сторінку 33 — російською мовою**.

** Замість російської мови роботодавець може вносити записи однією з регіональних мов або мов меншин України. Для цього працівник має написати роботодавцю заяву (лист Мінсоцполітики від 21.11.12 р. № 183/06/186-12).

На першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки згідно з пп. 2.11 і 2.12 Інструкції № 58 потрібно зазначити:

1) на підставі паспорта або свідоцтва про народження — відомості про працівника:

— прізвище, ім’я та по батькові повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами;

— дату народження;

2) дату заповнення трудової книжки.

Усі ці записи спочатку завіряє власним підписом працівник, а потім — особа, відповідальна за видачу трудових книжок. Після цього проставляємо відбиток печатки підприємства (або печатки відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Аналогічно заповнюємо і сторінку 33.

Приклад 1. На рис. 1 покажемо, як правильно заповнити титульний аркуш для прийнятої 03.09.13 р. працівниці Спіриденко Ольги Іванівни, яка народилася 27.09.91 р.

 

Рис. 1.Зразок заповнення титульних сторінок 1 і 33 трудової книжки (відкриваємо працівнику трудову книжку)

 

Рис. 2. Приклад унесення запису про зміну прізвища (причина — одруження)

 

Висновки

 На першому основному місці роботи підприємство «заведе» працівнику трудову книжку.

 П. І. Б. і дату народження потрібно вказати на титульному аркуші трудової книжки: на сторінці 1 — українською мовою, на сторінці 33 — російською (регіональною) мовою.

 Якщо працівник змінює прізвище, ім’я чи по батькові, роботодавець за останнім місцем роботи вносить зміни до сторінок 1 і 33. У разі потреби останній роботодавець має також виправити помилки, які були допущені при заповненні титульного аркуша.