21.10.2013

Нова Книга для підприємців- загальносистемників: що нового та коли «зміна варти»?

Наказ від 16.09.2013 р. № 481

НОВА КНИГА ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ-ЗАГАЛЬНОСИСТЕМНИКІВ:

що нового та коли «зміна варти»?

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.09.13 № 481

«Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення»

 

Міндоходів надало підприємцям-загальносистемникам та «незалежним професіоналам» нову форму Книги обліку доходів і витрат (КОДВ) та Порядок її ведення.

Порівняно зі своєю попередницею, нова КОДВ вийшла «легшою».

При цьому базові принципи її заповнення незмінні: доходи відображаємо за «касовим методом» (за датою отримання оплати за товари/роботи/послуги), а витрати — не раніше «другої події» (не раніше дати оплати отриманих раніше товарів/робіт/послуг або дати одержання оплачених раніше товарів/робіт/послуг).

Водночас очевидно, що податківці хочуть, щоб «прямі» витрати (гр. 6) вказувалися в один день із відображенням доходів у гр. 2 (раніше витрати перед цим «заходили» до «транзитної» гр. 5). До того ж «прямі» витрати включають тепер витрати на придбання не лише товарів, а й робіт, послуг.

Розглянемо «полегшення»:

— КОДВ тепер ведуть лише самі ФОП та «незалежні професіонали». А заводити Книгу на кожного найманого працівника, який здійснює операції за готівку, уже не потрібно. Тому й немає граф для відображення/обліку внутрішнього переміщення товарів;

— вести КОДВ можна і в електронному вигляді. Для цього потрібні посилені сертифікати відкритих ключів та договір з органом Міндоходів про визнання електронних документів.

Є й інший варіант — як і раніше, вести паперову Книгу:

— більше не потрібно відображати залишки товарних запасів на початок та на кінець звітного року (немає й відповідних граф);

— суми оплати і передоплати, повернені загальносистемником своїм покупцям, отримали окрему графу 3. А поряд (у гр. 4) відображаємо різницю між отриманим доходом та поверненням;

— знято питання з «порожніми» днями: записи до КОДВ потрібно вносити лише за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Залишається важливе запитання: з якого моменту потрібно почати ведення Книги за новою формою?

Формально це потрібно зробити з дати набуття чинності новою формою (наказом, що коментується).

Але на практиці так швидко не вийде . Адже якщо ми не хочемо лінувати КОДВ вручну, то потрібно дочекатися її надрукованого варіанта в магазинах. До того ж прямої норми, що дозволяє оформити Книгу самостійно у вигляді зошита чи блокнота, у новому Порядку вже немає. А після цього КОДВ слід зареєструвати в органі Міндоходів.

Тоді виникає інше запитання: чи покарають підприємця, якщо він «затримається» на старій формі Книги?

У такому разі можна наразитися на адмінштраф 3 — 8 нмдг (51 — 136 грн.), а за повторне порушення — 5 — 8 нмдг (85 — 136 грн.) за ст. 1641 КУпАП — за порушення порядку ведення обліку доходів і витрат.

Податківці також можуть накласти штраф у сумі 510 грн., а за повторне порушення — 1020 грн. за ст. 121 ПКУ  за нереєстрацію (неведення) Книги (див. консультацію з розділу 104.14 ЄБПЗ).

Якщо підприємець здійснюватиме готівкові розрахунки, то вони, найімовірніше, пройдуть через РРО, відповідно будуть оприбутковані в КОРО. Тут існує ризик штрафу за «несвоєчасне» оприбуткування готівки згідно з Указом Президента від 12.06.95 р. № 436/95 — у 5-кратному розмірі виручки, не записаної до КОДВ. За фіскальною логікою податківців (див. лист ДПАУ від 05.05.10 р. № 8795/7/23-7017/538), це можливо, якщо надходження готівки проведене через РРО та зафіксоване в КОРО, але не відображене у КОДВ. Такий штраф можна оспорити в суді, якщо справа варта заходу.

Найімовірніше, податківці обмежуватимуться адмінштрафом, але 100 % гарантії тут дати не можна. Тому наша вам порада : спробуйте зареєструвати нову Книгу якомога оперативніше. Поки цього не зроблено — продовжуйте вести стару Книгу. А про всі нюанси заповнення нової Книги ви дізнаєтеся з найближчих номерів.

Наказ , що коментується, набере чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опублікований).

 

Катерина ЛОПАТКІНА