09.09.2013

Про затвердження Змін до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру

Наказ від 27.06.2013 р. № 1283/5

ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦІВ

усе-таки з’являться у відкритому доступі

Наказ Міністерства юстиції України від 27.06.13 р. № 1283/5

«Про затвердження Змін до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру»

 

Нагадаємо: якщо ми виплачуємо дохід підприємцю за виконання робіт/послуг, то мусимо переконатися, що такі роботи/послуги «зареєстровані» за підприємцем у Єдиному держреєстрі (далі — ЄДР). Лише в такому разі ЄВС із такої виплати не сплачується, виплата в нашій ЄВС-звітності не відображається.

Для цієї мети ми, як і раніше, рекомендуємо затребувати від підприємця копію витягу з ЄДР, оскільки спроба законодавців зробити цю процедуру непотрібною не вдалася.

Нагадаємо, що свого часу Закон № 5410-VI додав до Закону про держреєстрацію вимогу про те, що інформація про види діяльності підприємців разом з іншими відомостями має викладатися у відкритому доступі (www.irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html).

Якщо інформація є у відритому доступі, то не потрібно вимагати копії витягу з ЄДР. Можна просто роздрукувати інформацію про види діяльності із сайта.

Але не так все просто. Мін’юст у Порядку надання відомостей з Єдиного держреєстру прописав обов’язок опублікування у відкритому доступі інформації про види діяльності тільки стосовно юридичних осіб. А про інформацію щодо видів діяльності підприємців забув (і фактично вона не викладається).

Наказом , що коментується, Мін’юст нарешті виправив свій недолік. Разом з іншими відомостями, що відображаються у відкритому доступі на зазначених вище сайтах, усе-таки наводитиметься й інформація про види діяльності фізичних осіб — підприємців.

А до цього моменту радимо, як і раніше, вимагати для ЄВС-цілей у підприємця копію витягу з ЄДР з видами діяльності.

У частині змін, що коментуються, наказ № 1283/5 набирає чинності через 3 місяці з дня опублікування — з 19.10.13 р.

 

Катерина ЛОПАТКІНА