30.09.2013

Про затвердження форми довідки про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та форми довідки про звільнення від сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів

Постанова від 18.09.2013 р. № 685

УТИЛІЗАЦІЙНИЙ ЕКОПОДАТОК:

Кабмін нарешті затвердив форми довідок

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.09.13 р. № 685

«Про затвердження форми довідки про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та форми довідки про звільнення від сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів»

 

Зворотний бік медалі «утилізаційного» екоподатку — введення в обіг довідок про сплату/звільнення від сплати податку. Саме ці «папірці» й поставили «на вуха» всю країну, оскільки «утилізаційні» норми запрацювали з 01.09.13 р., а форми довідок досі затверджено не було. Не говорячи вже про їх друк як «суворих» бланків.

Постановою , що коментується, Кабмін нарешті затвердив форму цих довідок.

Нагадаємо, що з 01.09.13 р. такі довідки мають видаватися імпортерам ТЗ. Далі таку довідку імпортер передає покупцю. Такі довідки покупцю також видають виробники ТЗ. У свою чергу, орган внутрішніх справ реєструє/перереєстровує нові та ввезені на територію України ТЗ лише за наявності таких довідок (п.п. 250.18.3 Податкового кодексу України, далі — ПКУ).

Важливо! Довідки згідно з п. 250.17 ПКУ є документами суворої звітності, тому швидко їх не надрукують. Щоб не допустити затримок у реєстрації ТЗ, Кабмін у п. 2 постанови, що коментується, наголосив: до запровадження видачі таких довідок як бланків суворої звітності органи доходів і зборів та виробники видаватимуть їх за зразками, затвердженими цією постановою, але на звичайному папері.

Згодом такі звичайні «папірці» треба буде міняти на суворі «папірці». У постанові про це не йдеться, але про такий обмін Міндоходів згадувало у листі від 13.09.13 р. № 18036/7/99-99-15-02-02-1, в якому обіцяло змінити «тимчасові» довідки на постійні в місячний строк після оприлюднення інформації про початок обміну.

Постанова , що коментується, набула чинності з 21.09.13 р.

 

Сергій ДЕЦЮРА