28.04.2014

Зміна директора підприємства: чи повідомити податкову

Відповідь на запитання

Зміна директора підприємства: чи повідомити податкову

На підприємстві змінився директор. Чи потрібно подавати заяву за формою № 1-ОПП до органів Міндоходів і зборів або достатньо повідомити держреєстратора?

(м. Харків)

 

Повідомити про зміни, що відбулися, необхідно і держреєстратора, і податківців. Адже зміна керівника належить до тих окремих випадків, коли функцію повідомлення податкових органів, окрім держреєстратора, покладено і на самого платника податків (п. 66.4 ПКУ).

Але про все по черзі.

Повідомляємо держреєстратора. Нагадаємо, що до Єдиного державного реєстру (далі — ЄДР), окрім даних юридичної особи, уноситься також інформація, що стосується осіб (ст. 17 Закону № 755*), які:

• обираються (призначаються) до її органу управління та уповноважені представляти юридичну особу в правовідносинах із третіми особами;

• мають право здійснювати дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори.

Інакше кажучи, в ЄДР знайдуть своє відображення їх прізвища, імена, по батькові, дати обрання (призначення), а також реєстраційні номери облікових карток.

Зауважте: ні у статуті, ні в інших установчих документах юридичні особи такі відомості не прописують.

Тому при зміні керівництва ви обов’язково вносите відповідні зміни до ЄДР. Це не складно. Вам достатньо надати (надіслати поштою з описом вкладення) держреєстратору (ст. 19 Закону № 755):

• заповнену Реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР (далі — Реєстраційна картка; форма 4, затверджена наказом Мін’юсту від 14.10.11 р. № 3178/5);

• оригінал (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну відповідних осіб та/або оригінал (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) розпорядчого документа про їх призначення (роз’яснення Державної реєстраційної служби України від 15.01.13 р.).

Увага! Підписувати і подавати Реєстраційну картку має (лист Держкомпідприємництва від 30.05.07 р. № 3882):

• або «старий» директор (упов­новажена ним особа) — до призначення нового керівника;

• або призначений на цю посаду новий керівник.

Така процедура не забере багато часу. Держреєстратор уносить нові відомості до ЄДР не пізніше наступного робочого дня від дати їх надходження. Цього ж дня він повідомляє органи Міндоходів, ПФУ та органи статистики про зміни, що відбулися (ст. 19 Закону № 755).

Тепер залишився останній крок — повідомляємо контролерів. І тут також не буде нічого складного. Вам достатньо подати до органів Міндоходів реєстраційну заяву за ф. № 1-ОПП із позначкою «Зміни» (додаток 6 до Порядку № 1588).

Майте на увазі: на відміну від порядку внесення змін до ЄДР, для цієї процедури встановлено строк подання заяви — 10 календарних днів від дня виникнення змін в облікових даних підприємства. Інакше кажучи, від дня внесення держреєстратором змін до ЄДР.

Не забудьте після внесення змін замінити довідку за ф. № 4-ОПП** (п. 9.4 Порядку № 1588), а також отримати нові сертифікати ключів для подання електронної звітності.

Якщо ви порушите строки повідомлення або взагалі не поінформуєте податківців про зміни, які відбулися, ви наразитеся на штрафні санкції в розмірі 510 грн. (п. 117.1 ПКУ). За повторне порушення протягом року — в розмірі 1020 грн. А от за те, що ви не надасте відомостей держреєстратору, покарання не передбачене!

Висновок: навіть незважаючи на те, що обов’язок інформувати податковий орган про зміну облікових даних платника податків покладається на держреєстратора, додатково повідомити про зміну керівництва має і сам платник податків.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV.

** Зробити це необхідно тільки юридичним особам (їх відокремленим підрозділам), для яких законом установлені особливості держреєстрації та відомості про яких не містяться в ЄДР.