08.12.2014

Електронне адміністрування ПДВ у 2015 році: «Бути чи не бути?»

Атмосфера довкола системи електронного адміністрування (СЕА) ПДВ напружена до межі. І є великі шанси на скасування або, як мінімум, відстрочення цього нововведення.

Самі податківці заявили про свою неготовність до швидкого запровадження СЕА ПДВ і намір відстрочити «це диво» до весни 2015 року.

Також у Коаліційній угоді Верховної Ради VIII скликання чорним по білому запланована «відміна положень Закону України № 1621-VII щодо запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ-рахунків) (4-й квартал 2014 року)» (п.п. 3.11.3).

Останнє слово за законодавцями, адже потрібні правки до ПКУ.

Увага! У парламенті вже зареєстрований законопроект від 01.12.14 р. № 1141, який обіцяє відміну електронного адміністрування ПДВ. Зверніть увагу: не відстрочку, а відміну.

Відмінити хочуть і «суперформулу», і електронні ПДВ-рахунки, і повальну електронізацію податкових накладних, і підвищення ліміту для обов’язкової ПДВ-реєстрації до 1 млн грн. Крім того, залишиться з нами реєстр виданих та отриманих податкових накладних.

Важливо! «Нижню межу» для визначення податкових зобов’язань (не нижче ціни придбання товарів/послуг, залишкової вартості необоротних активів) хочуть зберегти.

Але поки що говримо лише про законопроект. Приймуть його чи ні? Якщо приймуть,то в якому вигляді? На ці питання зараз відповісти неможливо. Тож будемо разом тримати руку на пульсі.