24.02.2014

Декларування зерна: «воля» магазинам і громадському харчуванню

Лист від 21.01.2014 р. № 422/4-2/2-14

Декларування зерна: «воля» магазинам і громадському харчуванню

Нагадаємо, що суб’єктами зберігання зерна є: зернові склади, суб’єкти виробництва зерна, які зберігають його у власних чи орендованих зерносховищах, а також інші госпсуб’єкти, котрі беруть участь у процесі зберігання зерна (ст. 7 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні»).

Торік Кабмін уніс зміни до Порядку декларування зерна суб’єктами зберігання зерна (від 12.12.02 р. № 1877), відповідно до яких Декларацію про обсяги зберігання зерна повинні подавати не лише зернові склади та суб’єкти виробництва зерна, а й інші госпсуб’єкти.

У зв’язку з цим на місцях багато хто захвилювався. Ідеться, зокрема, про магазини та підприємства громадського харчування, що придбавають крупи для їх подальшої реалізації або виготовлення з них продукції, а також підприємства, які здійснюють оптову торгівлю крупами та не беруть участі у процесі зберігання зерна. І от Держсільгоспінспекція в листі нарешті заспокоїла стурбованих госпсуб’єктів (юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців): ці підприємства не беруть участі у процесі зберігання зерна і, відповідно, не подають Декларацію.

(Лист Держсільгоспінспекції України від 21.01.14 р. № 422/4-2/2-14)