07.07.2014

7-відсотковий ПДВ для медвиробів: новий перелік за принципом «від поодинокого до загального»

Постанова КМУ від 01.07.14 р. № 216 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню ПДВ за ставкою 7 відсотків»

Нагадаємо: постановою від 23.04.14 р. № 118 КМУ затвердив тимчасовий перелік медвиробів, постачання та імпорт яких обкладаються ПДВ за ставкою 7 % («БТ», 2014, № 18, с. 7). Той перелік втратив чинність з 01.07.14 р., і з цієї дати діє новий перелік, затверджений постановою*, що коментується.

* Справедливості заради зауважимо, що постанови КМУ набирають чинності не раніше дати опублікування. Кабмін цей момент «проспав» — постанова, що коментується, опубликована лише 02.07.14 р. у газеті «Урядовий кур’єр». Як у зв’язку з цим розвиватимуться події – не зрозуміло. Сподіваємося, що на момент із запізнілим опублікуванням контролери заплющать очі та вважатимуть, що новий перелік дійсно запрацював з 01.07.14 р.

Важливо! Новий перелік сформовано за абсолютно іншим принципом: конкретні назви замінили на прив’язку до понять медвиробів, наведених у Техрегламентах, затверджених постановами КМУ від 02.10.13 р. № 753, 754 і 755.

Отже, за ставкою ПДВ 7 % оподатковуються постачання та імпорт тих медвиробів, що відповідають двом критеріям.

Критерій 1. Медвиріб має відповідати визначенням (одному чи відразу декільком):

1) «активний медичний виріб, який імплантують» із п.п. 2 п. 2 Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують № 755. Це активні медвироби (тобто робота яких залежить від електрики чи іншого джерела енергії, окрім згенерованої людським організмом або гравітацією), призначені для повного або часткового введення в тіло пацієнта хірургічним чи іншим медичним шляхом або через природний отвір, який має залишатися в тілі після закінчення процедури введення. Наприклад, електрокардіостимулятори;

2) «медичний виріб» із п.п. 9 п. 2 Технічного регламенту № 753 щодо медичних виробів — будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, що застосовуються як окремо, так і в поєднанні між собою (включаючи спеціальне ПЗ для діагностичних та/або терапевтичних цілей та необхідне для належного функціонування медвиробу), призначені для:

• діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення перебігу хвороби, травми чи інвалідності або їх компенсації;

• дослідження, заміни, видозміни або підтримання анатомії чи фізіологічного процесу;

• контролю процесу запліднення.

Як бачите, це доволі широке поняття, до якого входять рентгенапарати і фотоплівка для них, бандажі, імплантати, протези, стоматологічне обладнання та інші медвироби;

3) «медичний виріб для діагностики in vitro (клінічної лабораторної діагностики)» із п.п. 9 п. 2 Технічного регламенту щодо медичних виробів для діагностики in vitro № 754 , зокрема реагент, калібратор, контрольний матеріал, набір, інструмент, апаратура, обладнання або система, які застосовуються як окремо, так і в поєднанні між собою для дослідження зразків (крові та тканин) у лабораторіях «у пробірці».

Зверніть увагу! Продукція, що підпадає під визначення медвиробів з інших нормативно-правових актів, але не відповідає наведеним трьом, не включається до 7-відсоткового переліку.

Критерій 2. Потрібно мати документ, який підтверджує, що продукція дійсно є медвиробом:

1) свідоцтво про держреєстрацію медвиробу або підтвердження про держреєстрацію медвиробу — для виробів, які пройшли процедуру держреєстрації в установленому порядку;

2) декларація про відповідність — для медвиробів, що пройшли процедуру оцінки відповідності згідно з Техрегламентами № 753, 754 і 755;

3) заяву про медвироби особливого призначення — для медвиробів, виготовлених на замовлення або призначених для оцінки (дослідження) характеристик відповідно до Техрегламентів № 753, 754 і 755.

Висновок: тепер ви самостійно мусите визначити, яку ставку ПДВ застосовувати при постачанні медвиробів, виходячи з характеристик медвиробу та наявності підтвердних документів.