28.07.2014

Підтримаємо українську армію! Митні та податкові «військові» пільги

Закон України від 01.07.14 р. № 1560-VII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законів України щодо ввезення засобів індивідуального захисту та лікарських засобів» Закон України від 01.07.14 р. № 1561-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів»

На час проведення АТО та/або запровадження воєнного стану законодавці звільнили від обкладення ПДВ постачання в Україні та ввезення в Україну, а також від обкладення ввізним митом ввезення в Україну:

• спецзасобів індивідуального захисту (військові каски чи їх еквіваленти та компоненти (підшоломи, амортизатори), військові бронежилети), тканин і ниток для виготовлення бронежилетів*. До таких товарів не застосовуються заходи нетарифного регулювання ЗЕД, установлені МКУ та законами України (ліцензування, квотування тощо);

• лікарських засобів та медвиробів, за якими ставка ПДВ дорівнює 7 % (абз. «в» п. 193.1ПКУ), призначених для використання закладами охорони здоров’я та учасниками АТО для надання меддопомоги особам, які постраждали. Додатково КМУ встановить «безподаткові» обсяги поставок/ввезення таких товарів. Також до таких товарів застосовується спрощений порядок надання разових дозволів на ввезення, що затверджується КМУ;

• лікарських засобів та медвиробів без їх держреєстрації та дозвільних документів на ввезення, призначених для меддопомоги особам, які постраждали. Знову-таки, перелік та обсяги «безподаткових» постачань визначить КМУ.

* У законах, що коментуються, визначені звільнені товарні підкатегорії за УКТ ЗЕД.

Закони діють з 23.07.14 р.