03.11.2014

«Нова форма декларації з ПДВ — «не пройшло і півроку…»

Наказ Мінфіну України від 23.09.14 р. № 966 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»

Ще з 1 квітня була введена «лікарська» ставка ПДВ 7 % (див. «БТ», 2014, № 14, с. 4). Податківці рекомендували відображати такі операції у ряд. 2.2 декларації з ПДВ (див. «БТ», 2014, № 20, с. 41).

Нарешті Мінфін наказом, що коментується, затвердив нові форми ПДВ-звтності, котрі дозволяють окремо задекларувати як податкові зобов’язання, так і податковий кредит за операціями, що обкладаються за ставкою 7 %.

Детальний аналіз цих змін ми проведемо в одному з найближчих номерів нашої газети.

Головне запитання, яке стоїть на сьогодні, — як звітувати за жовтень 2014 року? Подавати старі форми чи вже нові?

Відразу заспокоїмо — за жовтень подаємо декларації з ПДВ за старою формою!

Пояснимо. Наказ, що коментується, набере чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування (ще не опублікований).

За інформацією, яка розміщена на сайті видання «Офіційний вісник України» (http://ovu.com.ua/news від 29.10.14 р.), цей наказ мають опублікувати 04.11.14 р. Відповідно, він набере чинності лише з 1 грудня 2014 року.

Нагадаємо: п. 46.6 ПКУ передбачає, що нові форми податкових декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за періодом, у якому відбулося їх оприлюднення.

Отже, якщо нові форми офіційно оприлюднять у листопаді, то вперше їх потрібно подати «місячникам»за грудень.