13.10.2014

Експорт товару: за яким курсом розраховувати базу для нарахування ПДВ


Підприємство експортує товари. Отримали передоплату. За яким курсом розраховувати базу для нарахування ПДВ за ставкою 0 %:

на дату передоплати;

на дату МД;

або як у бухобліку (у частині авансу — на дату його отримання, а решту суми — за датою МД)?

Спочатку хочемо нагадати, що операція з постачання товарів на експорт є об’єктом обкладення ПДВ та оподатковується вона за ставкою 0 % (п.п. 195.1.1 ПКУ). Але незважаючи на те, що розмір бази оподаткування врешті-решт на суму ПДВ не вплине (вона завжди дорівнюватиме нулю), його все одно необхідно визначити. Передусім для того, щоб правильно заповнити податкову накладну (ПН).

І тут потрібно відразу уточнити: розраховувати базу для нарахування ПДВ ми будемо за курсом, що діяв на дату оформлення митної декларації (МД). Чому?

По-перше, правила відображення експортних операцій у бухобліку жодним чином ПДВ не стосуються.

По-друге, передоплата вартості товарів, що експортуються, не змінює значення сум податку, які належать до податкових зобов’язань експортера (п. 187.11 ПКУ). А тому правило першої події тут застосувати не можна. Отже, і відображати податкові зобов’язання (ПЗ) за передоплатою ми не можемо.

Датою виникнення ПЗ експортера товарів є дата оформлення МД, що засвідчує факт перетину митного кордону України та оформлена відповідно до вимог митного законодавства (абз. «б» п. 187.1 ПКУ):

• для паперових МД  це дата здійснення посадовою особою митного органу відповідного запису (на МД), засвідчена печаткою (лист ДПСУ від 26.10.12 р. № 4322/0/61-12/15-3115);

• для електронних МД  дата отримання відповідного електрон­ного повідомлення.

Крім того, існує і спеціальна вимога щодо курсу: для визначення ПЗ зі сплати митних платежів необхідно застосовувати офіційний курс валюти України до іноземної валюти, установлений НБУ, який діє на 0 годин дня визначення податкових зобов’язань, так званий вчорашній курс (п. 391.1 ПКУ).

На дату фактичного вивезення товарів (дату, зафіксовану в МД), необхідно оформити й ПН. При цьому не забувайте, що заповнен­ня «експортних» ПН має певні особливості. Так:

• у полі «Усі примірники залишаються у продавця (тип причини)» потрібно проставити позначку «Х» та вказати тип причини «07» (експортні постачання; п. 10 Порядку № 10*);

• у полі «Дата виписки податкової накладної» — дату оформлення МД (див. вище);

• у полі «Особа (платник податку) — покупець» написати «Неплатник податку»;

• у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» проставити умовний ІПН «400000000000»;

• поля «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» та «Номер телефону» залишити пустими;

• у гр. 10 і 12 розд. I унести вартість експортних товарів, перераховану в гривні за курсом НБУ на дату експорту;

• у гр. 10 і 12 розд. III проставити нуль.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міндоходів України від 14.01.14 р. № 10.

Увага! ПН, виписану при постачанні товарів на експорт, у ЄРПН не реєструємо (п. 4 Порядку № 1246**).

** Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

Висновок: базу для нарахування ПДВ ви маєте перерахувати в гривні за «ранковим» курсом НБУ, що діє на дату запису про вивоз на МД (на дату отримання електрон­ного повідомлення). Докладніше про облік експортних операцій ви можете дізнатися з «БТ», 2014, № 9, с. 31.