20.04.2015

Роздрібний акциз: як його обліковувати в доходах ФОП

Я бухгалтер, веду облік у декількох ФОП: на єдиному податку та на загальній системі. З 01.01.15 р. додалися проблеми з обліком акцизного податку. Як його правильно обліковувати у Книзі доходів і витрат ФОП: уключати до доходу всю суму виручки чи виручку за мінусом акцизного податку? Як усе ж таки правильно діяти?

Спочатку розберемося, як обліковувати доходи ФОП-єдиноподатникам: з урахуванням акцизного податку чи без нього.

Відразу зауважимо, що на сьогодні для єдиноподатників стосовно питань обліку роздрібного акцизу у складі доходів жодних роз’яснень від податківців немає. Ситуація ускладнюється ще й тим, що у  п.п. 2 п. 291 ПКУ є пряма норма, яка свідчить: до доходу єдиноподатника потрапляє будь-який дохід у грошовій формі. Він виникає за датою надходження коштів ( п. 292.6 ПКУ).

При цьому в  п. 292.11 ПКУ уточнюється, що зі складу доходу виключаються суми ПДВ. А ось аналогічну норму стосовно акцизного податку законодавці, на жаль, забули додати. Тому формально є підстави включати роздрібний акциз до єдиноподатного доходу.

Звичайно ж, за логікою, акциз потрапляти до доходу ФОП усе ж таки не повинен — за аналогією з тим, як це передбачено для ПДВ. Адже акциз — це податок, який сплачується за рахунок кінцевого споживача, і обкладати його ще й ЄП (якщо включити його суму до доходу) неправильно.

Однак, ураховуючи те, що поки що податківці офіційно не висловили свою позицію з цього питання, безпечніше все ж таки акциз до складу єдиноподатного доходу включати. Відповідно виручку від продажу підакцизних товарів потрібно записувати лише за мінусом ПДВ, однак з урахуванням акцизного податку. Якщо в майбутньому ДФСУ надасть позитивну консультацію з акцизного питання, цю суму можна буде повернути як переплату (у порядку ст. 43 ПКУ).

Є ще варіант — спробувати отримати від податківців індивідуальну податкову консультацію. Якщо вона буде позитивною, нею можна сміливо користуватися та не включати до доходу акцизний податок.

Тепер розглянемо ситуацію з ФОП на загальній системі. Там також не все так радісно. По суті, будь-який акцизний податок через продавця проходить транзитом, тобто ми додаємо його до ціни товару, отримуємо від покупців, а потім перераховуємо або постачальнику/виробнику («звичайний» акцизний податок), або до бюджету (роздрібний акциз). Логічно, що такий «транзитний» податок у ФОП на загальній системі, так само як і ПДВ, не повинен уключатися до доходу та обкладатися ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Однак логіка логікою, а у ПКУ, на жаль, немає норми, яка б дозволяла «очистити» дохід від роздрібного акцизу (за аналогією з ПДВ). Офіційних роз’яснень податківців із цього питання також ще немає. І так само, як з єдиноподатниками стосовно ПДВ, у ПКУ є пряма норма про те, що суми ПДВ не включаються ні до доходів, ні до витрат ФОП-загальносистемника ( п. 177.3 ПКУ), а щодо акцизу жодних вказівок від законодавців немає.

Тому ФОП-загальносистемникам також нічого не залишається, як включати до доходу та записувати до Книги ОДВ усю суму, отриману від продажу підакцизного товару, у тому числі з урахуванням акцизу (але без ПДВ).

Загальносистемників зазвичай цікавить не лише облік доходів, а й склад витрат. Тут також є своя проблема: у новому переліку витрат такі витрати як сплачені до бюджету податки прямо не зазначені ( п. 177.4 ПКУ). Тому податківці висловили думку, що сплачені до бюджету податки (у тому числі й акциз) до витрат ФОП на загальній системі потрапляти не повинні (підкатегорія 104.05 ЗІР ДФСУ).

Водночас ми все ж сподіваємося, що податківці на тлі заборони відносити сплачений до бюджету акциз до витрат у подальшому дадуть добро на невідображення його у складі доходів. Адже тут має бути щось одне: або до доходів не включаємо, або включаємо і до доходів, і до витрат.