07.12.2015

Новий Податковий кодекс: Мінфін поділився планами

Чиновники, схоже, започаткували нову новорічну традицію: проводити податкову реформу. Причому цього разу на нас із вами чекає нова редакція ПКУ. Тобто весь ПКУ доведеться перечитувати від палітурки до палітурки.

На сьогодні є дві законодавчі ініціативи. Але більше ставок зроблено на перемогу проекту Закону «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні», який «породив» і оприлюднив на своєму сайті Мінфін (http://www.minfin.gov.ua/news/view/proekt?category=bjudzhet-nastupnogo-roku&subcategory=proekti-zakoniv).

Стисло розглянемо запропоновані нововведення.

Розміри «головних» податків не вирізняються різноманітністю (мабуть, щоб не плутати): основні ставки податку на прибуток (ПНП), ПДВ, ПДФО, ЄСВ і ЄП становитимуть 20 %.

При цьому в частині ПДВ пропонують прибрати «лікарський» ПДВ, але залишити нульову ставку. Також скасують спеціальний режим ПДВ для аграріїв. Межу для обов’язкової реєстрації платників ПДВ збільшать до 2 млн грн. (сьогодні — 1 млн грн.). Система електронного адміністрування залишиться. Також непорушеним залишиться принцип розрахунку ПНП, що діє на сьогодні, зі сплатою авансових платежів. Ну і звичайно військовий збір — він житиме до моменту, поки ВРУ не вирішить, що «досить». У частині ПДФО нарешті збільшиться до свого істинного розміру соцпільга — 100 % мінзарплати. При цьому право на підвищену пільгу в розмірі 150 % мінзарплати нададуть і учасникам бойових дій під час АТО. Для платників ЄСВ: максимальну величину бази нарахування ЄСВ піднімуть до 25 мінзарплат (сьогодні — 17 мінзарплат), а також скасують ЄСВ у частині утримань із зарплати та диференційовану ставку ЄСВ-нарахувань.

Досить цікаво справи йдуть в ЄП: юросіб (крім сільгоспників) звідси «виганяють», а групи ФОП-єдиноподатників, що залишилися, перетасовують: А — нинішня група 1, В — групи 2 і 3, С — група 4 (сільгоспвиробники). Підприємцям груп А і В буде заборонена зовнішньоекономічна діяльність. РРО зобов’яжуть застосовувати за таким графіком: група А — з 01.01.19 р., мешканці групи В, які сплачували ЄП у 2015 році у складі групи 2, — з 01.01.16 р., а усі решта платників групи В — з 01.07.16 р.

Узагалі, роботи сила-силенна. Не переймайтеся, наодинці з новаціями ми вас не залишимо. Після прийняття змін ми детально проаналізуємо остаточний варіант.