28.12.2015

Пластикові паспорти: з’являться в новому році

Постанова КМУ від 04.12.15 р. № 1042 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302»

Зразки та технічний опис нових пластикових паспортів затвердили ще весною поточного року (постановою КМУ від 25.03.15 р. № 302). Тепер Кабмін оновив зразки та техопис, а також уніс поправки до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України (далі — Порядок).

Отже, нові паспорти мають вигляд пластикової картки з трьома рівнями захисту. Причому є два варіанти: з безконтактним електронним носієм (чіпом) і без нього. Останній (безчіповий) варіант призначений для осіб, які через релігійні переконання відмовилися від отримання чіпованого паспорта.

Пластикові паспорти повинні видавати вже з 01.01.16 р.

Важливо! Нові паспорти видаватимуться починаючи з народження та незалежно від віку на кожні 10 років. Очевидно, паспорти виконуватимуть також функцію свідоцтва про народження.

Згідно з п. 24 Порядку замінювати пластиковий паспорт потрібно буде, зокрема, у разі зміни наявних у ньому даних (крім додаткової змінної інформації), закінчення строку дії паспорта.

Зверніть увагу! Замінювати паперовий паспорт на пластиковий у терміновому порядку не доведеться: це можна буде зробити за бажанням або досягши 25- чи 45-річного віку. Однак незрозумілим і досі залишається момент з неповнолітніми дітьми, яким при народженні вже видали свідоцтва про народження, а до паспорта вони ще не доросли. За новими правилами їм потрібно отримати паспорт, однак в які строки — досі невідомо.

Постанова діє з 22.12.15 р.