28.12.2015

Дані працівника у ПН і в ЕЦП не збігаються

Податкову накладну (ПН) склали з підписом одного працівника, а при реєстрації в ЄПРН наклали на неї електронний цифровий підпис (ЕЦП) іншого. Чи може покупець розраховувати на податковий кредит (ПК)?

Податківці, як і раніше, наполягають на тому, що складати ПН і накладати на неї ЕЦП при реєстрації в ЄРПН має одна й та сама особа. Про це йдеться в консультації з категорії 101.20 ЗІР ДФСУ.

При цьому є цікава деталь. У попередніх консультаціях у ЗІР ДФСУ податківці відповідали тільки на запитання: «Чи можуть ініціали у ПН та ЕЦП належати різним особам?». Тепер же запитання в іншому: чи можна за такою ПН відобразити ПК?

На це запитання фіскали, як завжди, чітко не відповідають, але водночас дають надію на позитивний результат: невідповідність ЕЦП, накладеної на ПН під час її реєстрації в ЄРПН, ініціалам і прізвищу особи, яка склала цю ПН, не може бути єдиною підставою для невизнання ПК за такою ПН.

Простіше кажучи, податківці не можуть відмовити у ПК за ПН, на якій усього лише не збігаються підписувачі.

Нагадаємо: суди і до цього не вбачали в такій невідповідності великої проблеми (див. ухвалу ВАдСУ від 08.07.14 р. у справі № К/800/11634/14).