06.07.2015

Мобілізовані працівники у ФОП: формальності «з’їли» гарантії

Лист Мінсоцполітики України від 16.06.15 р. № 325/13/155-15

Мінсоцполітики офіційно підтвердило невтішний вердикт для мобілізованих, які працюють у фізосіб-підприємців: на них не поширюються правила компенсації середнього заробітку.

Усе банально просто: у  ч. 3 ст. 119 КЗпПзгадуються лише працівники підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності. Відповідно під цю статтю прописаний і Порядок № 105* і в ньому також ідеться лише про підприємства, установи, організації.

* Порядок виплати компенсації підприємствами, установами, організаціями у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105.

Зверніть увагу! Підставою для звільнення (припинення трудового договору) є призов або вступ працівника чи власника-фізособи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи та посада згідно з ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП ( п. 3 ст. 36 КЗпП). Виходить, що на працівників підприємця не поширюється навіть виняток, що забороняє їх звільняти під час призову у зв’язку з мобілізацією.

Де ж справедливість? «Трудове» міністерство поспішає заспокоїти: з метою встановлення однакових гарантій для мобілізованих працівників незалежно від того, де саме вони працюють (на підприємстві чи у ФОП), Мінсоцполітики опрацьовується відповідний законопроект. Біда в тому, що поки незрозуміло, коли ж з’явиться цей законопроект і, урешті-решт, поправки до ст. 119 КЗпП.