06.07.2015

Липневі поблажки: РРО прийняли, СЕА ПДВ — на черзі

РРО. Єдиноподатники чекали на 01.07.15 р. як на судний день, адже для багатьох ця дата означала обов’язкове застосування РРО. На допомогу прийшли законодавці: 01.07.15 р. вони ухвалили рятівний законопроект від 28.11.14 р. № 1088.

Головна новина: РРО не будуть застосовувати платники ЄП групи 1 (без додаткових умов і винятків), а також груп 2 і 3 незалежно від виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Очевидно, суму потрібно обчислювати з початку року наростаючим підсумком. Якщо дохід перевищив 1 млн грн., то застосовувати РРО потрібно з 1-го числа 1-го місяця кварталу, наступного за перевищенням, і продовжувати до кінця ЄП-діяльності.

Крім цього, є й інші важливі новації, зокрема:

• не потрібно зберігати надруковані фіскальні звітні чеки в КОРО;

• дозволили користуватися РРО до закінчення строку його служби (у тому числі й понад 7 років) за умови, що виробник (постачальник) гарантує його працездатність;

• невідповідність суми готівки сумі з денного звіту тепер є штрафонебезпечним для юросіб (про ФОП умовчали), лише якщо різниця перевищить 10 % мінзарплати на 1 січня (на сьогодні — 121,8 грн.). За це та інші порушення з п. 1 ст. 17 Закону про РРО, вчинені другий і кожний наступний раз, штраф становитиме 100 % вартості проданих з порушенням товарів (послуг). П'ятикратного штрафу не буде;

• потрібно застосовувати РРО при прийманні готівки агентами банку та небанківськими фінустановами для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування (ПТКС). Для цього використовуватимуть вбудовані РРО.

СЕА ПДВ. Ще одна гаряча тема — система електронного адміністрування ПДВ. Доопрацювати її покликано законопроект від 30.06.15 р. № 2173а (для коректного відображення сум на електронному ПДВ-рахунку). Сподіваємося, що депутати проголосують і за нього.