20.07.2015

Експорт необроблених лісоматеріалів: з 1 листопада запрацює мораторій

Закон України від 09.04.15 р. № 325-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді»

Законодавці запровадили черговий мораторій. Цього разу строком на 10 років заборонили експортувати необроблені лісоматеріали (код 4403 УКТ ЗЕД):

• деревних порід, крім сосни, — з 1 листопада 2015 року;

• деревних порід сосни — з 1 січня 2017 року.

Крім того, уточнили, що експортувати лісоматеріали та виготовлені з них пиломатеріали (крім тих, експорт яких заборонений) дозволяється за наявності сертифіката про походження таких лісоматеріалів і пиломатеріалів. Тепер такі сертифікати видаватимуть підприємства — постійні лісокористувачі разом з товарно-транспортною накладною, а не центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері лісового господарства (Держагентство лісових ресурсів України). При цьому Держагентство лісових ресурсів вестиме електронний перелік виданих сертифікатів і розміщуватиме на своєму офіційному веб-сайті.

Також прописали, що особи, винні в порушенні порядку видачі та обігу сертифікатів, відповідатимуть згідно із законом (оновлена ст. 3 Закону про лісоматеріали*).

* Закон України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» від 08.09.05 р. № 2860-IV.

Закон діє з 10.07.15 р., крім норми щодо підтвердження походження, яка набуде чинності з 10.10.15 р.