20.07.2015

Якщо дозвільний орган мовчить… або Коли працює принцип мовчазної згоди

Лист Державної регуляторної служби України від 25.06.15 р. № 4450/0/20-15

Звертаючись до чиновників за дозвільним документом, ви чекаєте або оформленого дозволу або відмови в його видачі.

Але якщо у відведений для відповіді строк вам не видали або не направили дозвільний документ чи рішення про відмову в його видачі, то ви можете скористатися принципом мовчазної згоди (абз. 10 ч. 1 ст. 1 Закону № 2806*).

* Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.05 р. № 2806-IV.

Однак цим принципом можна скористатися не відразу після закінчення відведеного законодавством строку для видачі або відмови в видачі дозвільного документа, а через 10 робочих днів з дня його закінчення.

Після закінчення таких 10 додаткових днів ви маєте право здійснювати госпдіяльність без дозволу. Підтвердженням подання заяви та документів адміністратору або до дозвільного органу є копія заяви (опису прийнятих документів) з позначкою про дату їх приймання (ч. 6 ст. 41 Закону № 2806).

Держрегуляторна служба зазначає: принцип мовчазної згоди при видачі документів дозвільного характеру має місце лише у випадках, коли госпсуб’єкту не виданий або не направлений дозвільний документ чи рішення про відмову в його видачі. Якщо відмову все ж таки видали, але з порушенням строків, то принцип мовчазної згоди не працює, а посадовим особам дозвільного органу загрожує штраф за ст. 16610 КпАП (від 510 до 850 грн.).

Нюанс: Держрегуляторна служба висловилася не зовсім коректно. На нашу думку, це стосується тільки тих випадків, коли дозвільний орган відповів (у тому числі відмовив) у межах додаткових 10 робочих днів. Якщо ж відповідь видали/направили після закінчення «додаткового часу», то це вже не має значення, адже з 11-го робочого дня госпсуб’єкта вже працює принцип мовчазної згоди.