27.07.2015

Повернення від колишнього неплатника ПДВ: чи виписувати розрахунок коригування

Підприємство виписало податкову накладну (ПН) на постачання юрособі — неплатнику ПДВ. Через місяць він повертає товар. Але на цей момент покупець уже зареєстрований платником ПДВ і вимагає направити йому розрахунок коригування (РК) для реєстрації в ЄРПН. Що робити? (м. Харків)

Тут непокоїть запитання: а навіщо ж покупцю так хочеться отримати РК? Можливо, уся річ у тім, що при поверненні товару складається «зменшуючий» РК. А такі розрахунки повинен реєструвати в ЄРПН покупець (п. 16 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569, далі — Порядок № 569). Ось він і вимагає такий РК, щоб уникнути штрафних санкцій за ст. 1201 ПКУ?

Поспішаємо заспокоїти покупця. В описаній ситуації штрафні санкції йому не загрожують.

Та і виконати таке прохання постачальнику не вдасться. Річ у тім, що скласти РК на платника ПДВ до ПН, яка була виписана на неплатника ПДВ (з типом причини «02»), не вдасться. Оскільки у шапці такої ПН уже значиться умовний ІПН «100000000000». І якщо до РК унести ІПН покупця — платника ПДВ і спробувати його зареєструвати в ЄРПН, система просто не зможе знайти в ЄРПН необхідної ПН для прив’язки до неї розрахунку коригування.

Тому в цій ситуації слід оформити РК, в якому потрібно так само, як і в ПН, указати умовний ІПН «100000000000». Причому реєструвати такий РК доведеться самому продавцеві (п. 16 Порядку № 569). Для покупця ж така операція пройде повз ПДВ-облік. Він повертає отримані товари без нарахування зобов’язань з ПДВ і без коригування ПК.