15.06.2015

В’їзд до Криму упорядкували: хто за паспортом, а хто за перепустками

Постанова КМУ від 04.06.15 р. № 367 «Про затвердження Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї»

Кабмін затвердив Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Установлені контрольно-пропускні пункти (КПП): для в’їзду/виїзду на автотранспорті — «Каланчак», «Чаплина», «Чонгар», а для залізничного транспорту — «Херсон», «Мелітополь», «Вадим», «Новоолексіївка».

Отже, для в’їзду до Криму та виїзду з нього потрібно пред’явити такі документи:

• іноземцям та особам без громадянства — паспортний документ і спеціальний дозвіл (додаток 2 до Порядку, його видають територіальні органи Держміграційної служби). Такий дозвіл видається в особливих випадках, зокрема, якщо в Криму проживають близькі родичі або члени сім’ї, такі близькі люди померли або розміщено місце їх поховання, у разі регулярних трудових поїздок до Криму працівників залізниці;

• громадянам України — будь-який документ зі ст. 5 Закону № 2235* або ст. 2 Закону № 3857** (зокрема паспорт);

* Закон України «Про громадянство України» від 18.01.01 р. № 2235-III.

** Закон України «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.94 р. № 3857-XII.

• громадянам України, які не досягли 16 років, — з дотриманням вимог, передбачених для них Правилами № 57***.

*** Правила перетину державного кордону громадянами України, затверджені постановою КМУ від 27.01.95 р. № 57.

Звернути увагу варто на підстави для відмови у в’їзді/виїзді до Криму / з Криму. Таке може статися, зокрема, якщо пред’явити підроблений або зіпсований документ, не пред’явити спецдозвіл, попередній перетин кордону був не через КПП, в’їзд/виїзд суперечить інтересам забезпечення нацбезпеки.

Постанова діє з 10.06.15 р.