15.06.2015

Допомоги для переселенців: ФТВП не нараховує ЄСВ

Лист ДФСУ від 20.05.15 р. № 17749/7/99-99-17-03-01-17

Переселенцям з Криму і зони АТО виплачують матеріальне забезпечення (допомоги по вагітності та пологах, по тимчасовій непрацездатності, на поховання). Наприклад, право на лікарняні мають особи, які перебувають (перебували) у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями чи фізособами або були добровільно застраховані і переміщаються з тимчасово окупованої території і районів проведення АТО, які не отримали і не можуть отримати допомогу через переїзд. Усі правила виплати допомог прописані у відповідному Порядку, затвердженому постановою КМУ від 26.12.14 р. № 37.

Запитання: чи є базою для нарахування та утримання ЄСВ допомога по тимчасовій непрацездатності, виплачена вимушеним переселенцям? Відповідь: ні. Річ у тім, що таку допомогу виплачує Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП). Водночас платниками ЄСВ є роботодавці (!), зокрема, підприємства, установи організації, фізособи, які використовують найману працю (абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ). Як бачите, ФТВП не є роботодавцем для вимушених переселенців, а отже, лікарняні, що виплачуються за його рахунок, не обкладаються ЄСВ.

Зауважимо: на допомогу за рахунок ФТВП для звичайних працівників, які не мають проблем з отриманням лікарняних, такий підхід не поширюється. Адже в такому разі нараховує, утримує та сплачує ЄСВ все одно роботодавець, а отже, виконується зазначена вище законодавча умова.