15.06.2015

Українській філії кримського підприємства не потрібна ПДВ-реєстрація

Юрособа має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим» і провадить госпдіяльність на материковій Україні через відокремлений підрозділ юрособи (представництво, філія). Чи потрібно реєструвати такий підрозділ платником ПДВ?

Ні, не потрібно. Більше того, реєструватися платниками ПДВ філії кримського підприємства не можуть.

По-перше, філії та представництва не підпадають під визначення особи для цілей ПДВшного розд. V ПКУ (п.п. 14.1.139 ПКУ), юридичними особами вони не є.

По-друге, п.п. 3 п. 12.3 ст. 12 Закону про ВЕЗ «Крим»* на 01.06.14 р. вважається анульованою ПДВ-реєстрація осіб, які станом на 31.05.14 р. мали місцезнаходження (місце проживання) і перебували на обліку в контролюючих органах на території АР Крим та м. Севастополя. Контролюючі органи відмовляють в реєстрації платником ПДВ особам, які мають місцезнаходження (місце проживання) на території АР Крим і м. Севастополя, до закінчення строку тимчасової окупації. Отже, кримське підприємство вже не є платником ПДВ.

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості провадження економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII.

Висновок: філія, яка повністю чи частково провадить господарську діяльність, після анулювання реєстрації самого підприємства як платника ПДВ втрачає делеговане юрособою право на складання податкових накладних від імені такої юрособи.