10.03.2015

Електронні ПН і РК: як «дістати» їх з ЄРПН

Лист ДФСУ від 16.02.15 р. № 351/2/99-99-11-02-10

Не секрет, що з 01.01.15 р. усі податкові накладні (ПН) стали електронними, а з 01.02.15 р. в ЄРПН потрібно реєструвати всі без винятку ПН і розрахунки коригування (РК). У зв’язку з цим виникає низка технічних проблем. Для покупця, який бажає отримати податковий кредит, головна проблема: як отримати ПН і впевнитися, що вона зареєстрована в ЄРПН.

Добра справа, що з 01.01.15 р. покупець отримав право не лише перевірити, чи зареєстрована ПН/РК в ЄРПН, а й у разі такої реєстрації ПН/РК отримати електронну копію цих ПН/РК з ЄРПН. Для цього покупцю потрібно звернутися (направити запит) до ЄРПН в електрон­ному вигляді.

У листі, що коментується, податківці повідомили про те, що розробили новий електронний сервіс, який дозволяє платникам податків за запитом до ДФС безоплатно отримувати відомості про податкові накладні та/або розрахунки коригування з ЄРПН. Вочевидь, ідеться про «Єдине вікно подання податкової звітності». Ця програма дозволяє сформувати та надіслати податківцям відповідний запит.

Фіскали зазначають: платник податків формує та надсилає до ЄРПН запит, у відповідь на який може отримати повідомлення про реєстрацію ПН/РК та електронні копії ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН його контрагентами-постачальниками.

Як правильно заповнити запит на отримання ПН/РК, читайте у статті на с. 19 номера.

Також податківці нагадали: зареєструвати ПН/РК тепер можна і після закінчення 15-денного строку. Програмне забезпечення доопрацьоване (раніше при спробі реєстрації ПН із запізненням воно вимагало зареєструвати РК, тобто «мислило» по-старому).