30.03.2015

Внесок до статутного капіталу: немає реєстрації — є доходи

Ухвала ВАдСУ від 16.12.14 р. № К/800/24153/14

Поповнюєте статутний капітал (СК) підприємства? Пам’ятайте: зміни до СК потрібно «завізувати» у держреєстратора (ч. 3 ст. 4, ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV). Вам стане у пригоді стаття «Операції з часткою у статутному капіталі ТОВ: податкові наслідки» // «БТ», 2013, № 22, с. 14.

Майте на увазі, що в податковому обліку внески до СК є прямими інвестиціями і вони не включаються до доходів.

Важливий момент: якщо не зареєструвати внески в Єдиному держреєстрі, то вони не вважаються прямою інвестицією. На думку податківців, це не що інше, як безповоротна фіндопомога (якщо внески вносяться не у грошовій, а в натуральній формі — безоплатно отриманим майном). А це означає, що звільнення від обкладення податком на прибуток не працює, а діють правила оподаткування безповоротної фіндопомоги: її сума включається до доходу.

Суди на боці податківців.

Невеличкий нюанс: ця справа «з бородою». Однак усі норми, що використовуються, перекочували із Закону про оподаткування прибутку до ПКУ. Хоча в редакції «прибуткового» розділу ПКУ, що діє з 01.01.15 р., уже немає положення про невключення прямих інвестицій до доходу. Водночас об’єкт оподаткування розраховується за правилами бухобліку, згідно з якими внески до СК не включаються до доходів (П(С)БО 15). От і виходить, що законодавча основа дещо підкоригована, однак висновки ВАдСУ не втратили своєї актуальності.