30.11.2015

Довгоочікувана «прибуткова» декларація: нову форму нарешті затверджено

Наказ Мінфіну України від 20.10.15 р. № 897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств»

Проект нової декларації з податку на прибуток (ПНП) з’явився досить давно, однак офіційно його ніяк не могли затвердити. І ось нарешті дочекалися: «прибуткова» декларація з’явилася!

Відмінностей від діючої форми багато. І пов’язані вони, здебільшого, зі зміною порядку розрахунку самого ПНП (з 01.01.15 р. він розраховується на основі бухоблікового фінрезультату, за необхідності відкоригованого на податкові різниці).

«Пробіжимося» основними новаціями. А детальний матеріал ви побачите в одному з наступних номерів нашої газети.

Одна на всіх. Декларацію уніфікували. Тепер форма єдина для всіх платників ПНП: як звичайних, так і «специфічних» (наприклад, страховиків, банків, «букмекерів, лотерейників, азартників»). Ідентифікуватиме себе платник в полі 9 вступної частині, а потім у рядках 07 — 15 обліковуватиме податок від цих видів діяльності.

У прикінцевій частині декларації додали два нові інформаційні поля:

• про подання разом із декларацією фінзвітності (у розрізі форм, що додаються);

• для проставляння відмітки малодохідником (з річним доходом не більше 20 млн грн.), який вирішив не коригувати фінрезультат на різниці (крім різниці у вигляді збитків минулих років).

Додатки. Кількість додатків до декларації скоротиться — з 14 до 9. На перший погляд, декларація «схудне», однак новий додаток РІ, в якому потрібно вказувати податкові різниці, додасть ваги. У цілому залишаться на місці додатки АВ (дивіденди), ЗП (зменшення податку), ПН (податок з доходу нерезидентів), ПЗ (пільги), ВП (виправлення помилок). При цьому в колишніх додатках АМ (амортизація), ЦП (цінні папери), ТЦ (трансфертне ціноутворення) розшифровуватимуться показники додатка РІ.

Сам додаток РІ складається з 4 розділів: амортизаційні різниці ( ст. 138 ПКУ); різниці при формуванні резервів (забезпечень) ( ст. 139, 141 ПКУ); різниці за фінансовими операціями ( ст. 140 ПКУ); інші різниці. Разом з додатком РІ платники, які обчислюють різниці, заповнюють також додатки АМ, ЦП (якщо були операції з цінними паперами) і ТЦ (якщо здійснювалися контрольовані операції). Коригування за перехідними операціями 2014 — 2015 років (з розд. 4 підрозд. ХХ ПКУ) також увійшли до прикінцевого розділу 4 додатка РІ. Наприклад, коли у бухобліку у 2014 році вже показали бухгалтерські доходи/витрати, а податкові доходи/витрати згідно зі старими правилами могли визнати на дату надходження/перерахування коштів на банківський рахунок або до каси). При цьому самі гроші пройшли пізніше — отримані/сплачені вже у 2015 році.

Щомісячні аванси. Згідно з оновленим п. 57.1 ПКУ по-новому виглядає і розрахунок щомісячних авансів (ряд. 26 декларації). У ньому дозволили обліковувати суму не зарахованих у зменшення ПНП дивідендних авансів за підсумками 2014 року.

Дивідендні аванси. Вони, як і раніше, зменшують податок на прибуток (через додаток ЗП). Але якщо таких авансів виявилося більше, ніж податку, то перенести невраховану частину наступного року, очевидно, просто не вдасться. У новому додатку ЗП немає будь-якого аналога ряд. 13.5.2 (як у «старому» додатку ЗП). Але ж п.п. 57.11.2 ПКУ не говорить про можливість обліку тільки того дивідендного авансу, який сплачений у відповідному звітному році.

Коли подаємо? Наказ, що коментується, діє з дня опублікування. Судячи з усього, опублікування таки відбудеться в поточному кварталі. Дотримуючись п. 46.6 ПКУ, уперше квартальники повинні звітувати за новою формою за I квартал 2016 року, а річники — за 2016 рік. Однак немає жодних сумнівів, що податківці попросять використати «новинку» уже для звітності за 2015 рік. Та й самим платникам ПНП це на руку, адже «стара» декларація зовсім не відповідає новим правилам обчислення ПНП.