30.11.2015

Отримано паперову митну декларацію: чи слід нести до податкової

Митна декларація (МД) отримана в паперовому вигляді. Чи слід таку МД подавати в податкову для того, щоб підтвердити застосування нульової ставки ПДВ? (м. Харків)

Так, подавати МД потрібно обов’язково. Пояснимо чому.

У п. 200.8 ПКУ прямо передбачено, що до ПДВ-декларації платник зобов’язаний додати розрахунок суми бюджетного відшкодування (БВ) та оригінали МД.

І хоча в цій нормі згадується МД у парі з розрахунком суми БВ, подавати МД потрібно навіть у тому випадку, коли ви не заявляли суму ПДВ до відшкодування.

Це підтверджує форма ПДВ-декларації і порядок її заповнення: у разі якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України (заповнення рядка 2.1 декларації), здійснювалося не з використанням електронної митної декларації, до декларації додаються оригінали митних декларацій (примірники декларанта) ( п. 14 Порядку № 966*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну України від 23.09.14 р. № 966.

Нагадаємо: МД оформляють як у паперовому вигляді, так і в електронному. Від того, в якому вигляді оформлена МД, залежатиме і спосіб її подання. Так:

• паперову МД платнику ПДВ доведеться подавати особисто до органу ДФСУ (окремо від ПДВ-декларації, яку подають тільки в електронному вигляді);

• електронна МД надсилається до податкової митним органом ДФСУ. Отже, участі самого платника ПДВ цей процес не потребує.

Зверніть увагу! До того, як у  п. 200.8 ПКУ не було чітко прописано, що електронні МД контролерам направляють тільки митні органи, податківці вимагали від платників ПДВ додатково до електронних МД подавати їх оригінали в паперовому вигляді («ВПСУ», 2012, № 48, с. 8).