30.11.2015

Дещо про ПДВ і митну декларацію

Запитання

Суть відповіді податківців / наша позиція

Заповнюємо ПДВ-декларацію правильно (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ)

Як постачальник і покупець у ПДВ-декларації відображають операцію з поставки/придбання товарів/послуг, за якою ПН складена з помилкою?

Відсутність факту реєстрації платником ПДВ — продавцем товарів/послуг ПН в ЄРПН та/або порушення порядку заповнення обов’язкових реквізитів ПН:

1) не надає права покупцю на включення сум ПДВ до ПК за такою ПН.

Однак зверніть увагу! Водночас наявність чи відсутність у ПН заповнених полів реквізитів заголовної частини, які НЕ є обов’язковими, не може бути підставою для виключення такої ПН зі складу ПК (якщо, звичайно, немає інших підстав для його зменшення).

2) не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, зазначеної в «помилковій» ПН, до суми ПЗ за відповідний звітний період.

Таким чином, постачальник — платник ПДВ повинен відобразити операцію з постачання товарів/послуг, за якою складена ПН з помилкою, у податковій декларації з ПДВ за звітний період, в якому за такою операцією виникло ПЗ з ПДВ

Так, дійсно. ПК на підставі «помилкової» ПН покупець не сформує (крім випадків з «помарками» в необов’язкових реквізитах). Тому якщо така ПН потрапила до ПДВ-декларації минулих періодів, її потрібно «вилучити» за допомогою уточнюючого розрахунку. Знову до ПК вона потрапить тільки після того, як постачальник складе РК до такої ПН і зареєструє його в ЄРПН (!) (лист ДФСУ від 29.10.15 р. № 23009/6/99-99-19-03-02-15). Починаючи з періоду реєстрації РК в ЄРПН (але не пізніше 365 календарних днів з дати складання такої ПН) покупець може включити до ПДВ-декларації і підправлену ПН, і РК до неї

Чи повинен платник ПДВ відображати у ПДВ-декларації ПК на підставі двох ПН і РК до помилкової (другої) ПН, якщо була помилково оформлена зайва ПН (двічі на одне постачання)?

Якщо платник ПДВ помилково склав ПН, то:

• така ПН не підлягає відображенню в податковій звітності з ПДВ;

РК, який може бути виписаний до такої ПН, підлягає реєстрації в ЄРПН, але до податкової звітності з ПДВ також не включається

Згодні. Підстав для включення зайвої ПН і РК до неї до ПДВ-декларації платник ПДВ не має, оскільки не було самої операції, яку підтверджувала б така ПН. Тож до ПДВ-звітності потрапить лише правильна ПН. Покупець також сформує ПК тільки на підставі останньої ПН (період відображення залежатиме від своєчасності реєстрації ПН в ЄРПН).

Сподіваємося, що розбіжності між даними ЄРПН і ПДВ-декларації, які виникли, не привертатимуть особливої уваги контролерів. Хоча пояснити причину таких розбіжностей усе ж доведеться

Подаємо митну декларацію (категорія 209.09 ЗІР ДФСУ)

Чи може філія (відокремлений підрозділ) підприємства, яка має власний код ЄДРПОУ, при переміщенні товарів у митний режим імпорту подавати від свого імені контролюючому органу МД та інші документи, що їх замінюють, і сплачувати митні платежі?

Згідно з правилами заповнення гр. 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» МД, наведеними в розд. II Порядку № 651, у графі вказуються відомості про резидента, який уклав зовнішньоекономічний договір (контракт) або інший документ, що використовується в міжнародній практиці, замість договору (контракту) (якщо описом цієї графи не передбачене інше)

Судячи з відповіді, податківці погодилися з тим, що філія підприємства все ж має право надавати МД та інші документи, які їх замінюють, а також сплачувати митні платежі. До речі, таку саму позицію вони висловлювали і раніше (до 31.08.15 р.).

Однак маємо попередити! Користуватися такими правами філія може тільки за умови внесення відомостей про неї до облікової картки особи, яка здійснює операції з товарами, і відкриття відповідної картки — особового рахунка платника податків. У такому разі у графі В МД вказується код ЄДРПОУ такого платника — відокремленого підрозділу юридичної особи (ч. 2 розд. II Порядку № 651)

Документи та скорочення: Порядок № 651 — Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затверджений наказом МФУ від 30.05.12 р. № 651; ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних; ПН — податкова накладна;

ПЗ — податкові зобов’язання; ПК — податковий кредит; РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної; МД — митна декларація.