12.10.2015

Помилки у формі № 1ДФ — штраф один за всі

Лист ДФСУ від 02.09.15 р. № 18766/6/99-99-17-02-01-15

Згідно з  п. 119.2 ПКУ за неподання, подання з порушенням установлених строків, не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податків та/або до зміни платника податків, загрожує штраф у розмірі 510 грн. Ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року був застосований штраф за таке саме порушення, штрафуються у розмірі 1020 грн. Як виняток, штрафи не застосовуються, якщо помилки виникли у зв’язку з перерахунком ПДФО та були виправлені.

Важливий момент! Як відомо, повторне порушення карається суворо. У цьому випадку — у розмірі 1020 грн. Часто місцеві податківці, не вдаючись до кодексних нюансів і прагнучи поповнити казну, виявивши під час однієї перевірки декілька порушень, штрафують за фіскальною схемою: за перше порушення — штраф 510 грн., за наступне (наступні) — відразу 1020 грн.

Це неправильно! На боці платників податків і ДФСУ. У листі, який коментується, вони зазначають, що штраф у розмірі 510 грн. (1020 грн. за повторність) застосовується до загальної кількості порушень, виявлених під час перевірки, навіть якщо вони допущені в різних звітних періодах, а не до кожного порушення окремо. Аналогічне роз’яснення міститься в категорії 103.26 ЗІР ДФСУ.

Сподіваємося, що контролери відмовляться і від застосування штрафів при самостійному виправленні помилок у формі № 1ДФ*.

* Виправлення деяких помилок можна тлумачити як проведення перерахунку. У такому разі штрафу не буде. Один з таких випадків розглянуто на с. 45 цього номера.

Адже платнику податків немає сенсу самостійно виправляти такі помилки. Якщо штрафу не уникнути, то краще почекати до перевірки — декілька помилок можуть «згорнутися».