19.10.2015

Послуги з міжнародного перевезення надано нерезидентом: ПДВ-наслідки для замовника

Нерезидент надав підприємству послуги з міжнародного перевезення вантажів (з-за кордону і територією України). Як це відобразиться на ПДВ-обліку замовника?

Відразу зазначимо: така операція на ПДВ-облік замовника не вплине. Однак про все по черзі.

Міжнародні перевезення відрізняються тим, що для них установлені свої особливі ПДВ-правила. Так, операції з поставки послуг з міжнародного перевезення включаються до переліку операцій, які підлягають обкладенню ПДВ, але за ставкою 0 % ( п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ). При цьому місце постачання для них не має значення.

До того ж застосовувати нульову ставку потрібно до всього маршруту міжнародного перевезення. Однак за умови, що ви підтвердите факт надання послуги єдиним міжнародним перевізним документом (запитання 6 УПК № 610*, лист ДПСУ від 05.05.12 р. № 12804/7/15-3417-05). Перелік таких документів ви можете знайти у  ст. 9 Закону № 1955**.

* Узагальнююча податкова консультація щодо порядку обкладення податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПАУ від 06.07.12 р. № 610.

** Закон України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.04 р. № 1955-IV.

Увага! Усе зазначене вище стосується тільки випадку, коли міжнародне перевезення здійснюється резидентом. А ось якщо ваш перевізник є нерезидентом, то такі «нульові» правила обкладення ПДВ не працюють. Пояснимо чому.

За загальним правилом при отриманні послуг від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України, резидент — одержувач таких послуг повинен нарахувати ПДВ ( ст. 208 ПКУ). Однак не слід забувати, що місце постачання транспортних послуг визначається згідно з  п. 186.4 ПКУ, тобто за місцем реєстрації перевізника (УПК № 610).

Тому міжнародне перевезення від нерезидента просто «випадає» з-під об’єкта обкладення ПДВ. Відповідно (запитання 9 УПК № 610):

• податкові зобов’язання (ПЗ) з вартості таких послуг у замовника не виникають;

• податкову накладну (ПН) одержувач послуг не виписує.

Однак не забувайте: якщо ви отримуєте від нерезидента допоміжні послуги (вантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг) — ситуація кардинально змінюється.

Згідно з  п.п. «а» п.п. 186.2.1 ПКУ місцем постачання таких послуг буде місце їх фактичного постачання. Якщо це митна територія України, то виникає об’єкт обкладення ПДВ. Доведеться:

• нарахувати ПЗ за основною ставкою (20 %) на підставі ст. 208 ПКУ (орієнтуючись на базу обкладення ПДВ, установлену п. 190.2 ПКУ);

• виписати ПН і зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. Така ПН вам знадобиться спочатку для нарахування ПЗ згідно з  п. 187.1 ПКУ, а потім для формування податкового кредиту (ПК) ( п. 198.2 ПКУ).

Що стосується експедиторських послуг, то тут також доведеться нарахувати ПЗ з ПДВ за ставкою 20 %. Але вже на іншій підставі — п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ. Згідно з ним місцем постачання експедиторських послуг, отриманих від нерезидента, буде місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання. Тобто знову ж таки йдеться про митну територію України.

І ще. До одного з видів транспортно-експедиторських послуг, що надаються експедиторами за дорученням клієнтів, належить фрахтування транспортних засобів.

Щоб нерезиденту уникнути обкладення таких доходів нерезидента податком на прибуток, він повинен подати вам (резиденту — податковому агенту) спеціальну довідку, а також інші документи, які передбачає міжнародний договір. Вона підтвердить, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладений міжнародний договір України (лист ДФСУ від 08.09.15 р. № 19202/6/99-95-42-03-15).