26.10.2015

Порядок реєстрації платників ПДВ: косметичні правки від МФУ

Слід віддати належне Мінфіну — у вихорі податкових реформ він на якийсь час забув про Положення № 1130. У результаті порядок реєстрації платників ПДВ не коригували більше ніж півроку. Але все колись закінчується, тому настав час змінюватися і цьому Положенню. А причиною змін став наказ № 747. Хоча кардинальних змін в порядку реєстрації ви не побачите, однак на декілька моментів усе ж слід звернути увагу.

Це стосується усіх

Витяг за формою № 2-ВР. З усіх додатків Положення № 1130 тільки Додаток 13, а точніше Витяг з реєстру платників ПДВ за формою № 2-ВР (далі — Витяг), зазнав коригувань. І судячи з усього, це пов’язано із запровадженням СЕА. Так, нова форма Витягу:

• поділена на своєрідні блоки. Їх усього три і вони перенесені зі «старої» форми: відомості про платника ПДВ, про реєстрацію суб’єктом спецрежиму, про видачу Витягу;

• уже не містить поля «Місцезнаходження (місце проживання) платника»;

• вимагає вказувати реквізити ПДВ-рахунків у СЕА (звичайного — у блоці з відомостями про платника ПДВ, спецПДВ-рахунка — у блоці з відомостями про реєстрацію суб’єктом спецрежиму). Більше того, реквізити ПДВ-рахунків уключені до переліку обов’язкових реквізитів форми (п. 7.5 Положення № 1130);

• не містить приміток. Коментар щодо дійсності Витягу перенесено до загальної частини форми над підписом відповідальної особи.

Спосіб отримання Витягу. Отримати Витяг можна, як і раніше, трьома способами (головне — поставити відмітку у відповідному полі форми № 1-ЗВР):

• поштою;

• безпосередньо у контролюючому органі (умови отримання Витягу у цьому випадку тепер прописані в останньому абзаці п. 7.6 Положення № 1130);

• на електронну пошту (при поданні запиту в електронній формі).

З’явилися лише деякі нюанси. Так:

1. Якщо ви маєте бажання отримати Витяг поштою, обов’язок зробити все можливе, щоб вам його вручити, покладено тепер тільки на поштових працівників. Податківці у цьому процесі вже не беруть участі (п.п. 3 п. 7.6 Положення № 1130).

У разі, якщо доставити вам Витяг не вдалося, він потрапить до вашої облікової справи і там лежатиме доти, доки:

• податкові органи не встановлять ваше місцезнаходження;

• ви особисто не з’явитеся за ним (у будь-який час до дати анулювання реєстрації або змін в даних платника ПДВ чи самої податкової).

2. Якщо ви захотіли отримати Витяг безпосередньо в податковому органі, але не скористалися такою можливістю протягом 2 днів після надходження запиту, податківці його вам не вишлють (як було раніше), а зберігатимуть у вашій обліковій справі, поки ви його не заберете (п.п. 2 п. 7.6 Положення № 1130).

Скорочуються строки («5» → «3»). Увага! З 5 робочих днів до 3 скорочуються:

• строк реєстрації платником ПДВ за багатосторонньою угодою про розподіл продукції (п.п. 3 п. 3.5 Положення № 1130);

• строк звернення податківців до платника ПДВ з проханням подати нову заяву № 1-ПДВ через виявлені помилки у «старій» заяві (п. 3.9 Положення № 1130);

• строк унесення контролерами запису до Реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування або надання письмової відмови (п. 6.5 Положення № 1130);

• строк зняття сільгосппідприємства з реєстрації як суб’єкта спецрежиму за процедурою перереєстрації (п. 6.22 Положення № 1130);

• строк надання відповіді на запит щодо отримання довідки з Реєстру платників ПДВ (п. 7.7 Положення № 1130).

Розширено повноваження контролерів. Так, з набуттям чинності наказом № 747 податківці набули право самостійно приймати рішення щодо:

анулювання реєстрації платника ПДВ на підставах, прописаних у  пп. «б» — «з» п. 184.1 ПКУ (за наявності підтвердних документів; п. 5.5 Положення № 1130). Причому зробити це може тільки контролюючий орган за місцем узяття на облік платника ПДВ (п. 5.6 Положення № 1130);

виключення сільгосппідприємств з Реєстру суб’єктів спецрежиму (п. 6.23 Положення № 1130).

«Кілька дрібниць». І ще декілька штрихів:

• вибрано більш коректну підставу для запиту контролерами даних у платників ПДВ з метою підтвердження відповідності особи статусу платника ПДВ (замість п.п. 20.1.6 тепер буде п.п. 20.1.2 ПКУ; п. 3.8 Положення № 1130);

• виправлено формулювання однієї з підстав для перереєстрації платників ПДВ — у зв’язку зі зміною податкового номера (а не коду ЄДРПОУ; п. 4.1 Порядку № 1130).

Спільна діяльність

Втрата статусу. Нагадаємо, що з 01.01.15 р. з тексту ПКУ виключено п. 153.14 ПКУ, який визначав порядок обкладення ПНП договорів про спільну діяльність. А це означає, що розрахунок об’єкта обкладення ПНП у 2015 році ведеться окремо кожним з учасників спільної діяльності на підставі даних бухобліку.

У результаті статус платника податків для спільної діяльності став залежати виключно від факту реєстрації уповноваженої особи платником ПДВ.

Тому, якщо на дату набуття чинності наказом № 747 уповноважена особа так і не зареєструвалася платником ПДВ, вона автоматично втрачає свій статус платника податків (п. 3 наказу № 747):

з 01.01.15 р. — якщо вона не була зареєстрована як платник ПДВ за такими договорами або анулювання її реєстрації як платника ПДВ проведено до зазначеної дати;

з дати анулювання її реєстрації як платника ПДВ за такими договорами, якщо таке анулювання проведено після 01.01.15 р.

Зняття зазначених договорів з обліку в контролюючих органах здійснюється за самостійним рішенням таких органів (без подання заяви) відповідно до п. 11.34 Порядку № 1588.

Таке полегшення ведення обліку уповноважених осіб сприяло і спрощенню взяття їх на облік у контролюючих органах.

Так, якщо в загальному випадку для реєстрації платником ПДВ особа зобов’язана перебувати на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку (п. 3.2 Положення № 1130), у випадку з договорами про спільну діяльність і договорами управління майном все набагато простіше.

Стати на облік можна одночасно із взяттям на облік самого договору. Для цього уповноважена особа має одночасно подати до контролюючого органу (п. 3.5 Положення № 1130):

• сам договір про спільну діяльність або договір управління майном;

• заяву за формою № 1-ПДВ (п. 4.6 Порядку № 1588).

У разі позитивного рішення ви станете платником ПДВ та отримаєте довідку про взяття на облік за формою № 4-ОПП (п. 3.10 Порядку № 1588).

Спецоснова для спецрежимників

Не оминули зміни і спецрежимні підприємства.

Для них додано ще одну підставу для анулювання реєстрації як платником ПДВ, так і суб’єктом спецрежиму — за добровільним рішенням самого платника в разі подання протягом попередніх 12 місяців заяви про анулювання реєстрації (пп. 6.21 і 6.24 Положення № 1130). Але для цього потрібно виконати 2 умови:

• загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, які надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців має бути менше 1 млн грн. (гранична сума, визначена ст. 181 ПКУ);

• повна сплата суми податкових зобов’язань з ПДВ згідно з вимогами розд. V ПКУ.

Документи та скорочення статті

Положення № 1130 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну України від 14.11.14 р. № 1130.

Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.11 р. № 1588.

Наказ № 747 — наказ Мінфіну України «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів і Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» від 31.08.15 р. № 747.

ПНП — податок на прибуток.