21.09.2015

Від резидента до нерезидента: валютні обмеження для гривні

Постанова Правління НБУ від 09.09.15 р. № 593 «Про затвердження Змін до постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581»

Нагадаємо: Нацбанк своєю постановою від 03.09.15 р. № 581 у черговий раз продовжив «тримісячні» валютні обмеження, спрямовані на стабілізацію хиткої ситуації на грошово-кредитному ринку України (див. «БТ», 2015, № 37, с. 5). Слідом за продовженням пішли зміни.

Правки стосуються переказів коштів у гривні від клієнта-резидента на рахунки банка-нерезидента. Такі перекази проводитимуть не раніше четвертого операційного дня з дня зарахування коштів на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 1919.

Також за такими переказами банки формують реєстри та подають їх на погодження до НБУ, а якщо сума переказу дорівнює або перевищує 50 тис. грн., то банк подає до НБУ ще й відскановані копії документів, які є підставою для проведення операції. Ця вимога, а також «простій» не поширюються на перекази за рахунок цільових бюджетних коштів і перерахування на гривневі кореспондентські рахунки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Крім цього, такі перекази від резидента нерезиденту заборонені:

• якщо кошти клієнт-резидент отримав у кредит;

• якщо здійснюються для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої було проведене до 01.01.14 р. включно, за зовнішньоекономічними договорами, за якими замінений боржник та/або кредитор.

Постанова діє з 10.09.15 р.