21.09.2015

Дозвільні документи: хто та коли анулює

Лист Держрегуляторної служби України від 03.09.15 р. № 6466/0/20-15

На сьогодні є 2 способи анулювання документів дозвільного характеру. Вибір способу залежить від підстав анулювання ( ч. 7 ст. 41 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.05 р. № 2806-IV).

Спосіб 1: дозвільний орган сам приймає рішення про анулювання, якщо є такі підстави:

• суб’єкт господарювання звернувся із заявою про анулювання документа дозвільного характеру;

• юридична особа припиняє діяльність шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення та ліквідації, якщо інше не встановлене законом;

• фізична особа — підприємець припиняє підприємницьку діяльність.

Спосіб 2: дозвільний орган звертається до адміністративного суду, а суд приймає рішення про анулювання, якщо є такі підстави:

• у заяві про видачу документа дозвільного характеру та документах, що додаються до нього, зазначена недостовірна інформація;

• суб’єкт господарювання провадить діяльність, на яку отриманий дозвільний документ, з порушенням вимог законодавства. При цьому дозвільний орган видавав припис про усунення таких порушень, але госпсуб’єкт у відведений час їх не усунув.

Висновок Держрегуляторної служби: якщо встановлений факт подання заяви/документів з недостовірною інформацією, то документ дозвільного характеру анулюється за рішенням адміністративного суду (з подання дозвільного органу).

Додамо: адміністративний суд також може «вступити в гру», якщо госпсуб’єкт побажає оскаржити рішення дозвільного органу про анулювання документа.