21.09.2015

«Митні» операції з товарами

Мінфін затвердив новий Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами (далі — Порядок), як того вимагає ст. 455 Митного кодексу України. Також скасували картки обліку осіб, які здійснюють операції з товарами (далі — особи). Однак тепер в додатку 1 до Порядку наведено форму заяви про узяття на облік особи (ф. № 1-ЗЕД).

Із новацій: у Порядку прописані правила отримання витягу з Реєстру осіб (ф. № 2-ЗЕД в додатку 2 до Порядку). Витяг можуть отримати сама особа, розпорядник майна, ліквідатор або голова комісії з припинення особи.

Особи, які до набуття чинності новим Порядком були узяті на облік як особи, які здійснюють операції з товарами, продовжують обліковуватися та не підлягають повторному взяттю на такий облік. Дійсні на дату набуття чинності Порядком картки обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, застосовуються як витяг з реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами, до внесення змін до такого реєстру щодо відомостей, вказаних у картці обліку осіб, або отримання виписки з реєстру.

Ставати на облік як особи, які здійснюють операції з товарами, повинні і госпсуб’єкти, які переміщують товари в/із ВЕЗ «Крим». А госпсуб’єкти з Донецької та Луганської областей можуть звернутися до будь-якого митного органу з паперовою або електронною заявою, якщо місцевий митний орган не працює у зв’язку з простоєм (консультації з категорії 221.01 ЗІР ДФСУ).

(Наказ Мінфіну України від 15.06.15 р. 552, діє з 31.08.15 р.)