28.09.2015

Хранитель не повернув товар: коли нараховувати ПДВ?

На яку дату виникають податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ у власника товару, який передав його на відповідальне зберігання, у разі знищення (втрати) такого товару або відмови хранителя його повернути?

Хранитель зобов’язаний вживати усіх заходів, установлених договором, законом, іншими актами цивільного законодавства, для забезпечення збереження речі ( ст. 942 ЦКУ). Адже збитки, завдані поклажодавцю втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються хранителем ( cт. 951 ЦКУ).

Операції платників ПДВ з поставки товарів, місце постачання яких знаходиться на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ є об’єктом обкладення ПДВ ( п. 185.1 ПКУ).

База обкладення таких операцій визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів ( п. 188.1 ПКУ).

Датою виникнення ПЗ з постачання товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше ( п. 187.1 ПКУ):

• або дата зарахування коштів від покупця,

• або дата відвантаження товарів.

Висновок: у разі якщо хранитель товару надав його власнику письмову відмову про повернення такого товару або сплинув строк його зберігання, визначений у договорі, і хранитель не повертає товар без будь-яких пояснень, то вважається, що відбулася операція з поставки такого товару та на дату такої письмової відмови або закінчення строку зберігання товару у власника такого товару виникають ПЗ з ПДВ*.

* По суті, контролери розглядають цю операцію як використання в негосподарській діяльності. Якщо хранитель відшкодує вартість такого товару, то на такі суми нараховувати ПДВ не потрібно (це господарська санкція). Тому краще оформити купівлю-продаж таких товарів, щоб хранитель отримав право на податковий кредит. — Прим. ред.