28.09.2015

Податковий кредит за імпортними товарами: чи є підстави для коригування

Чи здійснюється коригування в ПДВ-декларації податкового кредиту (ПК), сформованого при імпорті товарів, розрахунки з постачальником- нерезидентом за які не проведені, при списанні кредиторської заборгованості, за якою сплинув строк позовної давності?

Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг і складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку, зокрема, з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) і послуг ( п. 198.3 ПКУ).

Датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту для імпортних операцій буде дата сплати ПДВ за податковими зобов’язаннями згідно з  п. 187.8 ПКУ.

Датою виникнення таких податкових зобов’язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення ( п. 187.8 ПКУ).

Коригувати ж податковий кредит можна тільки у випадках, визначених у  п. 192.1 ПКУ.

Висновок: при списанні кредиторської заборгованості, що виникла при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які не проведені, сума компенсації вартості товарів не змінюється, як і не відбувається повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів. Отже, підстав для коригування податкового кредиту, сформованого на підставі отриманої митної декларації, не виникає**.

** Увага! Контролери змінили свою позицію. Раніше вони наполягали, що при безоплатному імпорті немає права на податковий кредит, оскільки відсутній факт придбання. — Прим. ред.