04.04.2016

Повернення надміру та помилково сплачених зобов'язань з ПДВ

Лист ДФСУ від 09.03.16 р. № 8056/7/99-99-20-03-04-17

У листі, що коментується, податківці порушили питання повернення надміру та помилково сплачених грошових зобов’язань з ПДВ. І одразу ж нагадали: ця процедура здійснюється відповідно до вимог ст. 43 ПКУ. Причому для надміру сплачених та для помилково сплачених зобов’язань вона має свої особливості.

1. Надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ.

Фактично це ті переплати з ПДВ, які могли утворитися у вас на бюджетному рахунку внаслідок подання уточнюючих розрахунків або надлишкової сплати штрафних санкцій та пені (п. 25 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Такі надміру сплачені кошти підлягають поверненню виключно на рахунок, відкритий платнику ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ ( п. 43.4 ПКУ), тобто електронний ПДВ-рахунок.

Підтверджує сказане і  п. 2001.4 ПКУ. Так, згідно з цією нормою на ПДВ-рахунок можуть зараховуватися кошти:

а) з власного поточного рахунка платника ПДВ з метою збільшення реєстраційного ліміту;

б) з власного поточного рахунка платника ПДВ для сплати до бюджету погоджених податкових зобов’язань з ПДВ;

в) з рахунків, відкритих у Казначействі платникам, які постачають комунальні послуги, для проведення розрахунків з погашення заборгованості, що утворилася за рахунок різниці в тарифах, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості таких послуг тарифам, затвердженим органами держвлади або місцевого самоврядування за рахунок субвенцій з держбюджету;

г) з бюджету в сумах надміру сплачених грошових зобов’язань після ПДВ, повернутих платнику податків у порядку, встановленому ст. 43 ПКУ.

Звідси контролери роблять два висновки:

• з бюджету на ПДВ-рахунок платника повертаються тільки надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ;

• помилково та/або надміру сплаченим грошовим зобов’язанням з інших (крім ПДВ) податків, зборів, платежів (наприклад, з податку на прибуток, акцизного податку тощо) дорога до ПДВ-рахунка закрита.

На жаль, відкритим залишається питання повернення надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ після анулювання статусу платника ПДВ.

Адже після розрахунків з бюджетом за результатами останнього звітного (податкового) періоду (п. 7 і п. 27 Порядку № 569):

• ПДВ-рахунок такого екс-платника ПДВ закривається;

• залишок коштів на ПДВ-рахунку (якщо такий мав місце) перераховується до бюджету.

Повернути ж їх можна, тільки пройшовши процедуру, передбачену ст. 43 ПКУ. Очевидно, що вимога п. 43.4 ПКУ щодо повернення на ПДВ-рахунок (на той час він уже буде закритий) не повинна поширюватися на платника, який втратив ПДВ-статус. Інакше отримаємо замкнуте коло.

2. Помилково сплачені грошові зобов’язання з ПДВ.

А це ті суми коштів, що надійшли до бюджету від осіб, які не є платниками таких грошових зобов’язань ( п.п. 14.1.182 ПКУ). Тобто йдеться про ситуацію, коли НЕплатник ПДВ помилково перерахував суму на бюджетний ПДВ-рахунок.

Враховуючи те, що п. 43.4 і  п. 2001.4 ПКУ не передбачають окремої процедури повернення помилково перерахованих коштів (на відміну від надміру сплачених коштів), контролери радять діяти в загальному порядку.

Тобто для повернення коштів НЕплатник ПДВ повинен подати заяву на повернення помилково сплачених грошових зобов’язань у довільній формі, в якій зазначити напрям перерахування коштів:

• або на поточний рахунок у банку;

• або на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) за іншими платежами;

• або на повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.