04.04.2016

Профспілкам на замітку: оприбутковуємо внески від непрацівників без РРО

Лист ДФСУ від 24.03.16 р. № 6490/6/99-99-22-07-03-15

Профспілки покликані захищати права своїх членів. Такі організації створено на багатьох підприємствах. Їх діяльність регулюється Законом № 1045*.

* Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Так, ст. 42 Закону № 1045 визначає: за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із зарплати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором.

Тобто порядок утримання членських профспілкових внесків визначено лише для працівників. А ось як приймати внески від непрацюючих членів профспілки, наприклад, пенсіонерів? Можливо, приймаючи внески готівкою, потрібно використовувати РРО?

Прямої відповіді на це запитання в чинному законодавстві немає. Тому на допомогу прийшла ДФСУ. У листі, що коментується, податківці підказують: отримання членських внесків — це не розрахункова операція, а позареалізаційні надходження. Тому застосовувати РРО не обов’язково. Але ДФСУ одразу ж висуває умову: членські внески готівкою потрібно оприбуткувати до каси профспілкової організації згідно з вимогами «касового» Положення № 637**.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

У свою чергу, п. 2.6 Положення № 637 дозволяє два варіанти оприбуткування готівки: через РРО або за прибутковими касовими ордерами та з використанням касової книги. Тобто робимо висновок: профспілкові внески від непрацівників потрібно приймати за прибутковими касовими ордерами (без РРО).