04.04.2016

Єдиноподатник використовує виручку на особисті потреби

На які цілі платник єдиного податку групи 2 може використати кошти, які є на його поточному рахунку?

Кошти на поточному рахунку ви можете використати на власний розсуд хоч на цілі, пов’язані з госпдіяльністю, хоч на особисті цілі. Зараз розповімо чому.

По-перше, платником єдиного податку (ЄП) групи 2 може стати фізична особа — підприємець (ФОП). Звичайно, за умови, що протягом календарного року він відповідає сукупності критеріїв, визначених для цієї групи в  п.п. 2 п. 291.4 ПКУ.

А підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, який залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом ( ст. 44 ГКУ).

По-друге, заборони на використання отриманого доходу на особисті цілі ПКУ не встановлює. Більш того, платники ЄП групи 2 ніде не фіксують суми та напрям використання зазначених коштів.

Для них важливим є обсяг отриманого доходу, який вони зазначають у Книзі обліку доходів (затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579). Та й цей показник потрібний тільки для того, щоб з’ясувати, чи має право ФОП перебувати на ЄП ( п. 292.14 ПКУ).

Ставка ж ЄП для групи 2 взагалі залежить виключно від розміру мінімальної зарплати ( п. 293.2 ПКУ).

По-третє, ПКУ не передбачає будь-якого покарання за використання отриманих доходів в особистих цілях. Для платників ЄП групи 2 головне — не перевищити встановлений граничний обсяг доходу ( п.п. 2 п. 293.8 ПКУ).

Ну й по-четверте, самі податківці не проти того, щоб єдиноподатник групи 2 використав отримані кошти на власні цілі (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ).