25.04.2016

Платник може бути присутнім під час невиїзних перевірок — позиція ВСУ

Постанова ВСУ від 16.02.16 р. по справі № 826/12651/14

Нагадаємо: особливістю документальної позапланової перевірки є те, що така перевірка не включається до плану роботи контролерів, а проводиться:

а) за наявності хоча б однієї з підстав, перелічених у  п. 78.1 ПКУ;

б) за наявності факту вручення під підпис копії наказу про проведення документальної позапланової перевірки ( п. 78.4 ПКУ).

Якщо така перевірка є невиїзною, то вона проводиться:

а) виключно у приміщенні органу ДФСУ ( п.п. 75.1.2 ПКУ);

б) на підставі рішення про проведення перевірки, прийнятого керівником органу ДФСУ та оформленого відповідним наказом (за наявності обставин, визначених ст. 77 і 78 ПКУ).

ВСУ у постанові, що коментується, попереджає: підставою для складання наказу може бути тільки дотримання встановлених умов і порядку прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок;

в) за умови направлення або вручення платнику податків (чи його уповноваженому представнику) копії наказу та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення перевірки ( п. 79.2 ПКУ).

Важливо! З таким наказом платник має бути ознайомлений до початку перевірки.

Більше того, платнику дозволяється бути присутнім під час проведення перевірки. До речі, такий висновок повністю відповідає приписам п.п. 17.1.6 ПКУ.

Якщо ж контролери не виконають вимоги, прописані у  п.п. 78.1.1 і  п. 79.2 ПКУ, це може призвести до визнання перевірки незаконною та анулювання її правових наслідків.

Крім того, платник може оскаржити рішення про проведення перевірки до суду. Причому незалежно від її виду.