01.08.2016

Розрахунково-касове обслуговування: коли доведеться сплачувати ПДВ

Лист ДФСУ від 29.06.16 р. № 14157/6/99-99-15-03-02-15

Податківці порушили питання необхідності обкладення ПДВ операцій з надання послуг платіжними організаціями платіжних систем, пов’язаних з переказом коштів, інкасацією, розрахунково-касовим обслуговуванням.

Відповідь у контролерів вийшла цілком очікувана — звільняються від обкладення ПДВ тільки ті послуги з розрахунково-касового обслуговування, перелік яких затвердив НБУ.

Річ у тім, що в ПКУ чітко зазначено, що до пільгових операцій належать також операції з надання послуг платіжних організацій платіжних систем, пов’язаних з переказом коштів, інкасацією, розрахунково-касовим обслуговуванням ( п.п. 196.1.5 ПКУ).

Увага! Перелік таких типових операцій з розрахунково-касового обслуговування, які відповідно до п.п. 196.1.5 ПКУ не є об’єктом оподаткування, затверджено спеціальною постановою Правління НБУ від 15.11.11 р. № 400.

І, до речі, послуги платіжних систем з використанням спеціальних платіжних засобів якраз потрапляють до цього списку (п.п. 6.6 Переліку № 400).

Звідси і висновок: операції з надання послуг при здійсненні розрахунково-касових операцій, що надаються банкам міжнародними платіжними системами (Visa, MasterCard) з використанням спеціальних платіжних засобів, не є об’єктом обкладення ПДВ. Тут усе логічно.

Але! Платіжні системи можуть надавати банківським установам і інші послуги (відповідно до правил платіжних систем Visa та MasterCard), які в «пільговому» переліку не згадуються.

Такі послуги (крім роялті) є об’єктом обкладення ПДВ, якщо вони:

• поставляються нерезидентами на митній території України;

• прямо не пов’язані з переказом коштів;

• не зазначені в Переліку № 400.

Тож щодо таких операцій необхідно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ.