01.08.2016

Постачання ІТ-послуг нерезиденту перевищили 1 млн грн.: чи потрібна ПДВ-реєстрація?

Чи потрібно суб’єкту господарювання реєструватися платником ПДВ, якщо обсяг операцій з постачання IT-послуг нерезиденту перевищить 1 млн грн. за попередні 12 календарних місяців?

Ні, не потрібно. Зараз пояснимо чому.

Пункт 181.1 ПКУ зобов’язує суб’єкта господарювання реєструватися платником ПДВ, якщо у нього загальна сума операцій з постачання товарів / послуг, що підлягають обкладенню ПДВ, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищить 1 млн грн. (без урахування ПДВ).

А це означає, що для визначення реєстраційного обсягу необхідно врахувати:

1) виключно ті операції, які підпадають під визначення «постачання товарів» та «постачання послуг» згідно з пп. 14.1.191 та 14.1.185 ПКУ відповідно;

2) оподатковувані операції. Тобто операції, що оподатковуються за основною ставкою ПДВ 20 %, ставкою 7 %, 0 % та звільнені і тимчасово звільнені від обкладення ПДВ (підкатегорія 101.01.01 ЗІР ДФСУ).

Відповідно до обрахунку 1 млн грн. не потрапляють:

• необ’єктні операції;

• операції, які не відповідають критеріям постачання товарів/послуг.

У вашому випадку йдеться саме про необ’єктні операції, оскільки:

• згідно з п. 186.3 ПКУ місцем постачання IT-послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання. Тобто місце постачання таких послуг буде за межами митної території України;

• а об’єктом обкладення ПДВ можуть бути лише ті операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ ( п.п. «б» п. 185.1 ПКУ).

Виходить, що такі операції до обрахунку реєстраційного обсягу (1 млн грн.) не потрапляють. Тож і проходити ПДВ-реєстрацію в обов’язковому порядку вам не потрібно.