08.08.2016

Інтернет-торгівля: проведення розрахунків через РРО і повернення товару

Лист ДФСУ від 02.07.16 р. № 14421/6/99-99-14-05-01-15

У листі, що коментується, податківці нагадали правила використання РРО при здійсненні інтернет-торгівлі.

Проведення розрахунків. Суб’єкти господарювання, що використовують рекламні інтернет-сторінки для продажу товарів, робіт (послуг), реєструють РРО на загальних підставах*:

* З правилами реєстрації РРО ознайомтеся на с. 33 цього номера.

• при видачі товару, замовленого через Інтернет за місцем знаходження магазину, РРО реєструють за адресою розміщення такого магазину;

• у разі доставки власною кур’єрською службою можна зареєструвати РРО на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

Повернення товарів. Якщо відбувається повернення товарів, то касир інтернет-магазину діє за загальними правилами: видача коштів здійснюється шляхом реєстрації в РРО від’ємної суми.

Водночас якщо сума коштів, виданих при поверненні товару, перевищує 100 грн., то реєстрація від’ємної суми здійснюється на підставі Акта про видачу коштів. В Акті вказують дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги); відомості про товар (послугу); суму виданих коштів; номер, дату і час видачі розрахункового документа, який підтверджує купівлю товару (отримання послуги).

Після складання такого Акта і проведення операції повернення коштів через РРО покупцеві видається або надсилається відповідний розрахунковий документ.

До відома! Щоб повернути товар, покупець має надати: документ, що встановлює його особу, розрахунковий документ, у якому зазначено номер, дату і час видачі цього документа, що підтверджує купівлю товару, або платіжний документ, який підтверджує факт перерахунку коштів.