08.08.2016

Покупець не реєструє розрахунок коригування: чи коригувати зобов’язання?

Постачальник виписав податкову накладну (ПН) на поставлений товар. Проте покупець не включив її до податкового кредиту (ПК). Невдовзі покупець повернув товар, а продавець склав «зменшуючий» розрахунок коригування (РК). Чи може останній зменшити свої податкові зобов’язання (ПЗ), якщо покупець відмовляється реєструвати РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН)?

На жаль, ні, не може. Річ у тім, що постачальник може зменшити суму ПЗ тільки після реєстрації РК в ЄРПН ( п.п. 192.1.1 ПКУ).

Причому жодних винятків у цьому випадку ст. 192 ПКУ не передбачає. За такої ситуації у постачальника є два шляхи:

• або просто чекати, поки покупець зареєструє РК,

• або поскаржитися на нього за допомогою додатка Д8 до ПДВ-декларації ( п. 201.10 ПКУ).

В останньому випадку покупець спочатку отримає від податківців запит, у якому вони вимагатимуть пояснень його нерішучості. І після того, як переконаються в наявності порушення, оштрафують за затримку реєстрації (чи нереєстрацію) РК в ЄРПН ( ст. 1201.1 ПКУ).

Ну а якщо покупець проігнорує запит (не відповість протягом 10 днів з дня його надходження), контролери можуть додатково провести документальну позапланову перевірку ( п.п. 78.1.1 ПКУ).

Але! Подати скаргу постачальник може протягом 365 календарних днів з дати складання РК. А ось зареєструвати РК в ЄРПН можливо протягом 180 календарних днів. Не встигнете — назавжди втратите можливість відкоригувати ПЗ.