15.08.2016

Купівля та перерахування інвалюти: електронний документообіг

Постанова Правління Національного банку України від 04.08.16 р. № 366 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою, що коментується, Нацбанк уніс зміни до низки своїх нормативно-правових актів, зокрема до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.05 р. № 281. Загалом новації надають можливість банкам та їх клієнтам застосовувати сучасні комунікаційні технології та електронні документи під час купівлі і перерахування інвалюти. Це прискорить обслуговування клієнтів банками у валютних операціях.

Банки зможуть здійснювати купівлю, обмін та перерахування інвалюти для клієнтів на підставі не лише оригіналів документів, як було раніше, а й їх копій. При цьому як оригінали, так і копії документів клієнти зможуть подавати до банку в електронній та/або в паперовій формі на власний розсуд.

Копії документів в електронній формі створюються клієнтом шляхом сканування з оригіналу документа на паперовому носії інформації та засвідчуються електронним цифровим підписом клієнта (для юридичних осіб — підписом уповноваженої особи). Електронні копії документів можуть подаватися засобами програмно-технічного комплексу «клієнт-банк», «клієнт-Інтернет-банк» тощо.

Копії документів у паперовій формі засвідчуються підписом клієнта (для юросіб-резидентів — підписом керівника або заступника керівника) і відбитком його печатки (за наявності).

Вимога щодо подання лише оригіналів зберігається виключно стосовно документів про джерела походження гривні для фізичних осіб — нерезидентів.

Постанова № 366 набрала чинності з 12.08.16 р.