15.08.2016

«Бути чи не бути…» коду УКТ ЗЕД при постачанні електроенергії

Лист ДФСУ від 20.07.16 р. № 15707/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, податківці роз'яснили, коли при постачаннях електроенергії вказувати код УКТ ЗЕД в податкових накладних (ПН).

Проаналізувавши норми ст. 212, 213 і 215 ПКУ, контролери дійшли такого висновку:

1. Якщо виробник електроенергії реалізує таку енергію оптовому постачальнику електроенергії на оптовому ринку електроенергії, таке постачання не є об’єктом обкладення акцизним податком. Відповідно, на цьому етапі постачання електроенергію ще не можна віднести до розряду підакцизних товарів.

Ураховуючи те, що код УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом у ПН виключно для підакцизних та імпортних товарів ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ), виробник електроенергії у цьому разі зазначати код УКТ ЗЕД у ПН не зобов’язаний.

А ось оптовий постачальник електроенергії у разі подальшого продажу такої електроенергії в повному обсязі енергогенеруючим компаніям з метою наступної реалізації кінцевим споживачам буде першою особою, яка зобов’язана зазначати у гр. 3 ПН код товару 2716 00 00 00 «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД.

2. Якщо виробник електроенергії має ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електроенергії і надалі продає її поза оптовим ринком електроенергії (такі суб’єкти є платниками акцизного податку згідно з п п. 212.1.12 ПКУ), таке постачання вважатиметься об’єктом обкладення акцизним податком.

Відповідно, на цьому етапі постачання електроенергія набуде статусу підакцизного товару, а виробник при складанні ПН у гр. 3 повинен буде зазначати код товару «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД.

Починаючи з цього моменту на всіх наступних етапах постачання електроенергії кожна ПН, складена платниками ПДВ, повинна буде мати такий реквізит.