15.08.2016

Індексація зарплати за попередні періоди

Яким чином суми індексації заробітної плати за попередні податкові періоди (місяці) відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ при проведенні річних перерахунків?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) йому відповідно до умов трудового договору (контракту) ( п.п. 164.2.1 ПКУ).

Якщо платник податків отримує доходи у вигляді зарплати за час відпустки, перебування на лікарняному, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування ( абз. третій п.п. 169.4.1 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку у вигляді індексації зарплати, не підпадає під дію п.п. 169.4.2 ПКУ, тому оподаткування такого доходу здійснюється в податковому періоді його нарахування (виплати).

При цьому податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податків, зобов’язаний:

• утримати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок ( п.п. 168.1.1 ПКУ);

• подати Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ до контролюючого органу за місцем свого розташування ( п.п. «б» п. 176.2 ПКУ).

При цьому доходи у вигляді заробітної плати, включаючи індексацію, нараховані (виплачені) платнику податків, зазначаються в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «101».

Висновок: суми індексації заробітної плати, у тому числі за попередні періоди, відображаються в Податковому розрахунку за ф. 1ДФ у тому кварталі, в якому проводиться таке нарахування (виплата).