08.02.2016

ЄСВ і ПДФО з виплат ФОП: як підтвердити підприємницький статус

Лист ДФСУ від 31.12.15 р. № 28264/6/99-99-17-03-03-15

Виплачуєте доход фізособі? Якщо одержувачем доходу є ФОП, юрособа, яка виплачує дохід, звільняється від обов’язку справляти, нараховувати та перераховувати ПДФО та ЄСВ.

У листі, що коментується, податківці зазначають: юрособі при виплаті доходів ППЄПу достатньо на дату виплати доходів мати інформацію з Реєстру платників ЄП, оприлюдненого на офіційному веб-сайті ДФС.

Зверніть увагу! Податківці не вимагають наявності сформованого документа з Реєстру платників ЄП (виписки, довідки, витягу, їх копії), а необхідно всього лише «мати інформацію». Тобто юрособі достатньо перевірити наявність одержувача доходу в Реєстрі платників ЄП.

Це дуже ліберальний підхід. У той же час в категоріях 103.07 і 104.13 розміщені консультації, з яких випливає, що ФОП повинен подати юрособі копію документа, що підтверджує держреєстрацію ФОП, — витяг або виписку з Єдиного держреєстру юросіб, фізосіб-підприємців і громадських формувань (далі — ЄДР), в яких вказуються види діяльності. Зауважимо, що така вимога прописана в  п. 177.8 ПКУ і стосується підприємців-загальносистемників.

Найбезпечніший варіант для юрособи, яка виплачує дохід ФОП: отримати від такого ФОП копію витягу/виписки з ЄДР, а потім перевірити її за всіма онлайн-реєстрами (ЄДР і Реєстром платників ЄП). Якщо єдиноподатник втратив свій статус або отримує дохід від незареєстрованого виду діяльності, то потрібно буде працювати з ним як зі звичайною фізособою — з усіма ПДФО- та ЄСВ-наслідками.