15.02.2016

Податкові повідомлення-рішення: зустрічайте нові форми

Наказ Мінфіну України від 28.12.15 р. № 1204 «Про затвердження Порядку надсилання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків»

Мінфін наново затвердив Порядок надсилання податкових повідомлень-рішень (ППР). Головна відмінність — новий Порядок об’єднав у собі правила надсилання ППР для податкових і митних цілей.

Також є деякі правки в самому Порядку. Однак на найбільшу увагу заслуговують самі форми ППР. Так, з’явилися нові форми:

• форма Р1 — якщо за результатами перевірок виявили заниження або завищення суми податкового кредиту та/або суми податкових зобов’язань з ПДВ, але це не привело до виникнення грошових зобов’язань за результатами перевірки;

• форма Д — за результатами перевірок щодо утримання податків у джерела виплати, з питань правильності нарахування, повноти та своєчасності сплати податків і зборів, у тому числі ПДФО, при виплаті доходів на користь платників податків — фізосіб;

• форма Н — за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) в Єдиному реєстрі ПН. Це ППР становитиме значний інтерес для платників ПДВ. Нагадаємо, що тривалий час податківці не могли штрафувати за прострочення реєстрації ПН/РК, оскільки не було відповідного порядку застосування цих штрафних санкцій і форми ППР. Тепер же з 01.01.16 р. ст. 120 ПКУ вже не вимагає наявності такого порядку, а форма ППР таки з’явилася. Це означає, що фіскали мають «усі карти на руках».

А ось для штрафів за помилки в обов’язкових реквізитах ПН ( п. 1201.4 ПКУ) форми ППР поки ще немає.

Інші форми дещо змінилися. Тому ППР, складені після набуття чинності наказом, повинні мати нову форму.

Наказ діє з дня опублікування.